Прокуратура АРК відкрила провадження проти силовиків ФСБ, які затримали кримчанина

Дата: 20 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим та Нацполіція автономії порушили кримінальні провадження через незаконний обшук та незаконне позбавлення волі 19 серпня громадянина України за нібито участь у добровольчому кримськотатарському батальйоні імені Номана Челебіджіхана. 

Про це інформує пресслужба Прокуратури АРК. 

Силовикам незаконного формування, що називає себе “УФСБ России по Республике Крым и городу Севастополю”, українські правоохоронці інкримінують порушення ч. 2 ст. 146 та ч. 2 ст. 162 КК України.

У Прокуратурі АРК зазначили, що наразі вживають заходів щодо встановлення осіб, причетних до скоєння цих злочинів.

Як відомо, 19 серпня ФСБ Росії стверджувала, що затримала жителя Кіровського району Криму. Російська спецслужба звинувачує його в участі в “українському націоналістичному батальйоні” та порушила кримінальну справу проти нього. Підозрюваного затримали. Громадська ініціатива “Кримська солідарність” повідомляє, що окупаційні силовики затримали 26-річного Меджита Аблямитова. Незаконний “Київський районний суд Сімфорополя” має обрати запобіжний захід молодику. 

У ФСБ кажуть, що кримчанин у 2016 році виїхав на материкову частину України й вступив “до батальйону імені Номана Челебіджихана, створеного Ленуром Іслямовим”.

Раніше в Криму окупаційна влада ухвалила три обвинувальні рішення стосовно кримських татар, яких визнали винними в тому, що вони були членами збройного формування “Добровольчий батальйон імені Номана Челебіджихана”. Окрім цього, окупаційні суди ухвалили два заочні вироки кримчанам.

В Україні з 2016 року триває обговорення створення кримськотатарського батальйону в складі структури правоохоронних органів України. Наразі батальйон не входить до системи Міністерства внутрішніх справ України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter