Прокуратура АРК повідомила про арешт нових 12 літаків російської авіакомпанії

Дата: 15 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Суд заарештував 12 літаків російського авіаперевізника, які використовували для незаконного перевезення пасажирів в аеропорт Сімферополя з початку тимчасової окупації Криму.

Про це інформує пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим.

Сімферопольський аеропорт

Повідомляється, що слідчі кримського главку СБУ встановили, що “однією з російських авіакомпаній з 2019 року незаконно використовувалися 12 пасажирських літаків марок “Boeing” і “Airbus” для переправлення осіб через державний кордон України з порушенням норм міжнародного і українського законодавства”.

“Здійснення перельотів іноземними (переважно російськими) авіакомпаніями на  тимчасово окупованій території (ТОТ) АР Крим розглядається Україною як порушення норм міжнародного права, дії, що підривають суверенітет України та як порушення українського законодавства, що тягне за собою кримінальну відповідальність авіаперевізників, операторів та капітанів повітряних суден”, – мовиться в повідомленні відомства.

Назву авіакомпанії в прокуратурі не розкривають.

У відомстві нагадали, що раніше в межах цього кримінального провадження за клопотанням Прокуратури АРК і Севастополя заарештували 199 повітряних суден, які здійснюють регулярні пасажирські авіаперевезення до тимчасово окупованого Криму.

Нагадаємо, з початку тимчасової окупації Росією Кримського півострова, в березні 2014 року, Державіаслужба України ухвалила рішення про заборону всіх польотів над Кримом. На початку квітня 2014-го Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль української авіавлади над кримським авіаційним простором.

У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль), дотримуючись конвенції ICAO про міжнародну цивільну авіацію, заборонила польоти до Криму, не узгоджені з українською стороною.

У січні Прокуратура АРК заявила, що звернулася до Українського бюро Інтерполу для пошуку літаків, які порушують український порядок в’їзду і виїзду до окупованого Криму.

Раніше Кримська правозахисна група неодноразово висловлювала занепокоєння тим, що окупаційна влада не припинила авіасполучення Криму з російськими регіонами, що створює додаткові ризики поширення коронавірусної інфекції. У коментарі виданню ZMINA правозахисниця Ольга Скрипник спрогнозувала зростання кількості інфікованих у Криму через обмеження авіасполучення між Туреччиною та Росією. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter