Прокуратура АРК скерувала до суду справу обвинувачених у тортурах над активістом Костенком

Дата: 29 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя передала до суду кримінальну справу щодо двох колишніх співробітників СБУ, які перейшли на службу до ФСБ Росії. Їх звинувачують у тортурах українського активіста в Криму.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Олександр Костенко

Українські слідчі встановили, що на початку лютого 2015 року на території тимчасово окупованого півострова “співробітники ФСБ” викрали, а згодом незаконно ув’язнили проукраїнського активіста, учасника Революції гідності.

“Застосовуючи до активіста фізичне насильство, погрози та тортури, обвинувачені намагались отримати зізнання в злочині, якого він не вчиняв, а саме в нанесенні тілесних ушкоджень співробітнику спецпідрозділу “Беркут” у Києві та підготовки диверсії на території АР Крим”, – мовиться в повідомленні

Двох колишніх співробітників Служби безпеки України, а на момент скоєння злочину – незаконного “управління ФСБ Росії” в Криму звинувачують за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни). Їм інкримінують скоєння воєнного злочину, що полягає в спричиненні катувань і незаконному ув’язненні громадянина України, що є, як коментує прокуратура АРК, “серйозним порушенням ст. 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року”.

У відомстві не розкривають імен та прізвищ обвинувачених, але поінформоване джерело у відомстві повідомило “Крим.Реалії“, що йдеться про заочне кримінальне провадження щодо співробітників ФСБ Росії Андрія Тишеніна та Артура Шамбазова.

Ексспівробітників СБУ звинувачують у катуванні українського активіста Олександра Костенка, засудженого у 2015 році в Криму до чотирьох років і двох місяців тюремного ув’язнення в справі про заподіяння тілесного ушкодження співробітнику “Беркуту” під час Євромайдану. 

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Раніше українські слідчі оголосили підозру незаконному “судді” “Київського районного суду Сімферополя” в порушенні законів і звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України) за те, що вона ухвалила вирок українському активісту в Криму.

За версією слідства, 18 лютого 2014 року під час “масових заворушень” у Києві Костенко заподіяв тілесні ушкодження співробітнику кримського спецпідрозділу “Беркут”. Активіст також, за твердженням силовиків, без передбаченого законом дозволу незаконно зберігав за місцем проживання нарізний ствол. Костенко не визнав своєї провини. Справа Костенка стала безпрецедентною, тому що його звинувачено в участі в подіях лютого 2014 року, що відбулися навіть не в Криму, а в Києві.

На думку експертів Кримської правозахисної групи, процес у цій справі – один з найбільш політизованих проти українських активістів у Криму. Правозахисна організація звертає увагу, що батько Костенка публічно розповідав про тортури, яких зазнав його син, після чого зник безвісти.

Наприкінці лютого 2016 року президія підконтрольного Росії Верховного суду Криму розглянула касаційну скаргу захисту Костенка і ухвалила рішення “залишити судові акти без зміни, призначити шляхом поглинання суворішого менш суворим покаранням три роки шість місяців позбавлення волі”.

Засуджений до тюремного ув’язнення Костенко відбував покарання в колонії загального режиму російського міста Кірово-Чепецьк і 3 серпня 2018 року, після закінчення терміну ув’язнення, вийшов на свободу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter