Профільний комітет рекомендував Раді підтримати новий виборчий кодекс

Дата: 29 Травня 2019
A+ A- Підписатися

Комітет з питань правової політики і правосуддя рекомендував парламентарям ухвалити в цілому проект Виборчого кодексу. 

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова підкомітету Комітету Верховної ради з питань правової політики та правосуддя  Руслан Сидорович.

Таким чином, 18 членів комітету підтримали результати роботи робочої групи, яка доопрацьовувала Виборчий кодекс, що внесли на розгляд парламенту ще на початку цього року. Документ, зокрема, передбачає перехід на пропорційну систему з відкритими регіональними списками на виборах до Верховної Ради, що створить внутрішньопартійну конкуренцію та зменшить ризик підкупу виборців, як зазначають експерти. 

Новий кодекс дозволить українцям голосувати за конкретного кандидата від партії у своєму регіоні. За введення нового кодексу неодноразово виступали активісти та громадські діячі. У травні минулого року акція під гаслом “Ні – виборам за законом Януковича!” відбулась у більшості областей України та навіть за кордоном. Тоді українські політики та громадські діячі вийшли з вимогами змінити виборче законодавство під стіни Європарламенту.

Політики та активісти під стінами Європарламенту в травні 2018 року 

На підтримку кодексу з боку комітету відреагував один з його авторів Леонід Ємець. На своїй сторінці у Facebook він написав, що тепер у парламенті чекають на голосування, яке, як зазначив депутат у коментарях до свого посту, можливо, відбудеться в найближчі декілька тижнів. 

“Або приймемо, або дізнаємося по прізвищах, хто наобіцяв відкриті списки і збрехав”, – написав він.

ДОВІДКА. На сьогодні в Україні діє змішана виборча система: 50% Верховної Ради обирають з мажоритарних округів, а інші 50% – за пропорційною системою із закритими партійними списками. Таку систему запровадили в Україні за часів президентства Віктора Януковича.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter