Письменник Сергій Жадан увійшов до трійки культурних діячів року за версією Frankfurter Allgemeine Zeitung

Дата: 05 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Український поет і прозаїк Сергій Жадан увійшов до трійки культурних діячів року за версією німецького видання Frankfurter Allgemeine Zeitung. Письменник посів друге місце в рейтингу.

Про це йдеться на офіційному сайті видання.

Джерело: фейсбук-сторінка Сергія Жадана

Перше місце серед лідерів культурного рейтингу посіли іранські борчині за свободу – жінки, які наважуються на протести попри арешти та смертні вироки: журналістки, спортивні тренерки, школярки чи домогосподарки.

Друге місце посів Сергій Жадан.

На третій сходинці Салман Рушді, всесвітньо відомий американо-британський письменник індійського походження, лауреат Букерівської премії 1981 року, на життя якого в серпні був скоєний замах.

“FAZ назвав культурних діячів року. Ми з Рушді підпираємо своїми плечима мужніх іранських жінок. Це почесно і відповідально, дякую. А загалом, звісно, дикий рік, які вже тут підсумки…”написав на своїй сторінці у фейсбуці Жадан.

Джерело: Frankfurter Allgemeine Zeitung

Відзначаючи українського письменника, Frankfurter Allgemeine Zeitung зазначає, що з початком повномасштабної війни він став обличчям українського спротиву.

До 24 лютого, дня нападу Росії, він, безумовно, був найвідомішим українським письменником свого покоління, але відтоді став обличчям усієї України, що чинить спротив. Із цього спротиву Жадан говорить не лише зі світом, повідомляючи про жахи та злочини проти людяності, він говорить передовсім зі своїм народом”, – пише видання.

Німецьке медіа акцентує на харизматичності письменника, підкреслює його різнобічну діяльність і прагнення миру, але лише через перемогу України.

Той, хто на безпечній відстані описує Сергія Жадана на війні, ризикує вдатися в оманливий пафос: ця історія просто занадто гарна, щоб мати поганий кінець. Але потім сам Жадан своїми промовами різко вириває з цього пафосу і штовхає своїми словами назад у гірку реальність ситуації”, – зазначає німецьке медіа.

Frankfurter Allgemeine Zeitung – щоденна національна ділова газета, що виступає за незалежність, точний аналіз та подання фактів. Є одним з найважливіших джерел інформації Німеччини. Щоденно її читає понад 800 тисяч людей (за даними 2021 року).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter