Про підозру повідомили пропагандисту РФ Мардану, який пропонував створити концтабори для українців

Дата: 01 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Правоохоронці зібрали доказову базу на російського пропагандиста Сергія Ключенкова (більш відомого під псевдонімом Сергій Мардан), який закликав до геноциду українського народу. Чоловіка підозрюють за трьома статтями Кримінального кодексу України. Йому загрожує до 8 років увʼязнення.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Сергій Ключенков. Фото: Фокус

Так, фігурант є одним з ключових блогерів прокремлівського видання “Комсомольская правда”, а також бере активну участь в ток-шоу на телеканалі “Соловьёв live”.

З самого початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну Мардан публічно підтримує агресивну війну і виправдовує воєнні злочини російських окупантів.

Зокрема, він постійно агітував за проведення масових репресій проти цивільного населення України. В одному з прямих ефірів він запропонував створити концтабори для мешканців тимчасово окупованої України, які чинять супротив росіянам.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 109 (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, розпочатої у 2014 році, а також виготовлення та поширення таких матеріалів з використанням ЗМІ);
  • ч. 2 ст. 442 (публічні заклики до геноциду, а також виготовлення матеріалів із закликами до геноциду з метою їх розповсюдження або розповсюдження таких матеріалів).

Оскільки фігурант переховується від правосуддя на території Росії, тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності за злочини проти нашої держави. Підозрюваному загрожує до 8 років увʼязнення.

Нагадаємо, що Шевченківський райсуд Києва 13 лютого заочно засудив російського пропагандиста, директора телеканалу RT (Russia Today) Антона Кузнєцова-Красовського до п’яти років позбавлення волі з конфіскацією майна за заклики до геноциду українців і повалення влади в Україні: він закликав топити українських дітей та розстрілювати українців, які не підтримують ідею “єдності з росіянами” під час телеефіру на російському телебаченні.

Правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк пояснила, що слова російського пропагандиста не що інше, як геноцидальна риторика.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter