Приватні будинки для літніх людей треба не закривати, а регулювати – монітори НПМ

Дата: 01 Червня 2016
A+ A- Підписатися

Діяльність приватних будинків для літніх людей та людей з інвалідністю (геріатричні заклади) нічим не регламентована, і їхню точну кількість ніхто не може назвати.

Про це заявили монітори Національного превентивного механізму (НПМ), передає кореспондентка Центру інформації про права людини.

За словами моніторів, приватні заклади мають існувати як альтернатива державним, але вони мають діяти за чіткими правилами. До слова, будинок для літніх людей у Літочках, де сталася пожежа, навіть не був занесений до переліку подібних установ райради.

“Позиція Уповноваженого (ВР з прав людини – ред.) однозначна: установи мають створюватись. Приватні установи мають бути, але їхня діяльність має бути регламентована, і має бути розумний контроль”, – зазначила співробітниця департаменту з питань реалізації НПМ офісу Омбудсмена Олена Темченко.

Християнський центр

“Найлегше за все – заборонити. Не можна нехтувати попитом на соціальні послуги, а цей попит є”, – додає монітор Лариса Самсонова. За її словами, щоб покращити ситуацію з наданням соціальних послуг, Верховна Рада має ухвалити нову редакцію профільного закону, відповідно до якої фінансуватися будуть не заклади, а надані послуги.

“Приватні заклади поки що функціонують в тіні. Мій меседж державі такий: необхідно дозволити їм працювати, але за певними правилами”, – вважає монітор.

Говорячи про умови, в яких нині живуть люди в геріатричних закладах, монітори заявили, що часто це “байдужість на межі з жорстокістю”.

Тальнівське стацвідділення територіального центру

“Найбільше під час візитів у такі заклади мене вражають не матеріальні умови, а ставлення персоналу до підопічних”, – ділиться монітор НПМ Дар’я Свиридова.

Наприклад, у Тетіївському спецвідділенні територіального центру мешканці скаржаться на побої. Часто підопічні терплять образи та словесні приниження, а адміністрація все пояснює “недостатнім фінансуванням”.

Козелецький геріатричний пансіонат

“Зазвичай інтернати розташовані далеко від населених пунктів, до них важко дістатися благодійникам, а державні перевірки зводяться до формальної інвентаризації площ та фінансових документів. Візити моніторів НПМ і офісу Омбудсмена, що здійснюються без попередження, часом стають єдиним шансом на зміни ситуації в геріатрії”, – додає монітор.

Як каже співробітниця департаменту НПМ офісу Омбудсмена Ірина Сергієнко, персонал іноді просто не вміє доглядати за літніми людьми та людьми з інвалідністю, а подекуди спеціально зловживає своїми повноваженнями.

“Не потрібно багато грошей, щоб з повагою ставитися одне до одного”, – резюмує Сергієнко.

В Україні майже 22 тисячі людей літнього віку та людей з інвалідністю мешкає у 96 будинках-інтернатах та 332 стаціонарних відділеннях територіальних центрів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter