Підопічні центру соцпослуг на Івано-Франківщині потерпають від антисанітарії

Дата: 18 Грудня 2017
A+ A- Підписатися

Мешканці відділення стаціонарного догляду в селі Більшовиці, що на Івано-Франківщині, не мають належних умов для проживання.

Такого висновку дійшли члени моніторингової групи під час візиту до Галицького районного територіального центру надання соціальних послуг, повідомляє прес-служба Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

На сьогодні підопічними центру є 42 людини похилого віку. Частина з них не має змоги самостійно вийти на вулицю. Втім, за інформацією обмудсмана, на свіже повітря їх не виводять навіть працівники стаціонару.

Не зважаючи на те, що відділення знаходиться в одному приміщенні з поліклінікою, медогляд мешканців центру спеціалісти не проводять.

Крім того, члени моніторингової групи говорять про наявність тарганів, неприємний запах і забрудненість приміщень у відділенні.

“Підопічні п’ють воду з крана в коридорі чи в санітарних кімнатах, однак висновку санітарно-епідеміологічної служби про якість води надано не було”, – зазначають у прес-службі.

В розмові з моніторами мешканці стаціонару скаржилися на одноманітну їжу, відсутність у раціоні м’яса, риби та свіжих овочів навіть влітку.

“Люди, які живуть тут, – забуті Богом і людьми”, – сказав один із підопічних центру.

Члени моніторингової групи, до складу якої увійшли громадські монітори національного превентивного механізму та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Івано-Франківській області, наголошують, що у відділення стаціонарного догляду порушуються права мешканців на приватність і належні умови проживання, а також права людей з інвалідністю.

В омбудсмана пообіцяли, що звіт з рекомендаціями щодо усунення виявлених порушень і недоліків направлять до Міністерства соціальної політики України та місцевої райдержадміністрації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter