Засуджений до 15 діб адмінарешту правозахисник Корнієнко визнаний невинуватим

Дата: 01 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Харківський апеляційний суд визнав невинуватим правозахисника Максима Корнієнка, якого Вовчанський районний суд Харківської області 14 листопада засудив до 15 діб утримання під вартою, звинувативши в злісній непокорі працівникові міліції.

Як повідомили Центру інформації про права людини в організації Front Line Defenders, апеляційний суд ухвалив рішення 23 листопада.

В організації зазначають, що юрист-правозахисник і директор координаційного центру “Правозахисник” Корнієнко розслідує випадки катувань і порушень прав людини, захищаючи постраждалих, і веде спостереження за судовими процесами. Він також є членом Громадської ради в адміністрації Харківської області.

Нагадаємо, 14 листопада Корнієнко вів спостереження за відкритими слуханнями у кримінальній справі щодо двох представників ромської національності у Вовчанському районному суді Харківської області. Він записував те, що відбувалося в залі суду на мобільний телефон, коли суддя Ірина Уханева наказав йому припинити записувати, не надавши законного обґрунтування заборони на зйомку громадських слухань. Відповідно до статті 27, частини 6 Кримінально-процесуального кодексу, можна вести відеозапис з дозволу суду та за згоди учасників кримінального провадження. Однак у 2015 році законом “Про забезпечення права на справедливий суд” у статті 11, частині 3 закону “Про судоустрій і статус суддів” було внесено зміни, що закріплюють права учасників процесу і  присутніх у залі засідання вести запис без дозволу суду.

Оскільки Корнієнко відмовився припинити відеозйомку, суддя покликав співробітників поліції, які відвезли правозахисника у відділок, де йому були пред’явлені звинувачення у “злісній непокорі законному розпорядженню або вимозі працівника міліції” за статтею 185 Адміністративного кодексу України. Слухання у цій справі відбулися в той же день під головуванням того ж судді, що запросив поліцію; це є прикладом безперечного конфлікту інтересів. Правозахисника засудили до 15 діб адміністративного арешту і відправили в камеру попереднього ув’язнення Вовчанського району. 18 листопада адвокат Корнієнко оскаржив винесений вирок.

У своїй скарзі Корнієнко наголосив на неприпустимості ситуації, при якій вирок виноситься тим самим суддею, що заборонив відеозйомку і санкціонував арешт. Правозахисник також вказав на наступні порушення, вчинені суддею: прийняв невірно складений протокол про затримання, не дозволив його адвокату бути присутнім на суді і відмовився надати правозахиснику, у якого піднявся тиск, медичну допомогу. Усі ці доводи були прийняті до відома в Харківському апеляційному суді і стали підставою для винесення 23 листопада виправдувального вироку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter