Президентку Гарварду звинуватили в антисемітизмі й плагіаті: вона вирішила піти у відставку

Дата: 04 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Президентка Гарвардського університету Клодін Гей вирішила піти у відставку після звинувачень у плагіаті, а також у нерішучій реакції на прояви антисемітизму в закладі.

Про це повідомили на сайті університету.

Гарвардський університет. Джерело: Kris Snibbe / Harvard Staff Photographer

“Це рішення далося мені нелегко… Але стало зрозуміло, що в інтересах Гарварду краще, щоб я пішла у відставку, щоб наша спільнота могла пережити цей момент надзвичайних викликів, зосередившись на інституції, а не на якійсь окремій людині”, – пояснила своє рішення вона.

Гей залишиться працювати на факультеті Гарварду, де обіймала посаду професора державного управління з 2006 року.

Тимчасовим президентом Гарварду стане економіст і лікар Алан Гарбер.

Гей вирішила піти у відставку після чергових звинувачень у плагіаті, які 1 січня опублікував консервативний інтернет-журнал The Washington Free Beacon. У виданні протягом останніх кількох тижнів тривала кампанія проти Гей. Скаргу додали до майже 40 інших звинувачень у плагіаті, про які писали в журналі раніше.

Також Гей стикнулася з обвинуваченнями через ситуацію зі студентськими організаціями Гарварду, які в жовтні 2023 року виступили з антиізраїльською заявою. Тоді в листі солідарності з Палестиною студенти заявили, що “покладають на ізраїльський режим повну відповідальність за все насильство, що відбувається”.

Цей лист різко розкритикувала низка бізнес-лідерів. Після цього деякі студентські групи відкликали свої підписи під ним.

5 грудня Гей виступила в Конгресі США, де відкинула звинувачення щодо антисемітизму в Гарварді й водночас наголосила на необхідності збереження свободи слова, пише The Harvard Crimson. У відповідь вона отримала різку критику. Конгрес навіть оголосив про розслідування проти Гарварду щодо антисемітизму в кампусі.

Нагадаємо, що Гей була першою темношкірою президенткою Гарварду і другою жінкою на цій посаді, яку вона обіймала з липня 2023 року.

Серед усіх президентів Гарварду від його заснування у 1636 році вона пробула на цій посаді найменше.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що президент Чехії Петр Павел закликав Європу показати приклад у боротьбі зі зростанням антисемітизму. Його заяви повʼязані з тим, що останнім часом в Європі множаться погрози й атаки на євреїв, зокрема, у зв’язку з війною ХАМАСу проти Ізраїлю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter