Президенткою Європейської федерації журналістів стала хорватська репортерка Мая Север

Дата: 15 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Більшість делегатів конгресу Європейської федерації журналістів обрали на наступні три роки головою організації хорватську журналістку Маю Север. 

Про це повідомили на сайті ЄФЖ.

Фото: total-croatia-news.com

50-річна Север розпочала професійну кар’єру як військова репортерка хорватської громадської телерадіокомпанії HRT в колишній Югославії, а потім стала політичною репортеркою в різних інформаційних програмах HRT.

Нині вона є президенткою Хорватської профспілки журналістів та медіапрофесіоналів. Север також є лауреаткою премії “Гордість Хорватії” за гуманітарну діяльність у 2020 році, а торік отримала нагороду за вагомий внесок у дотримання гендерної рівності та соціальної справедливості в Хорватії.

“Я вважаю, що ми всі тут зі щирим бажанням боротися за незалежну сильну та якісну журналістику, боротися за трудові та соціальні права журналістів, розширювати можливості журналісток та боротися за журналістику як суспільне благо. І я вірю, що ви обрали мене для цього, за що я вдячна”, – сказала новообрана голова ЄФЖ.

На посту голови федерації Север змінила данського журналіста Могенса Бліхера Б’єррегорда, який очолював організацію три терміни поспіль. Север стала першою жінкою – головою федерації від моменту її заснування у 1994 році. 

Окрім призначення Север на посаду, під час конгресу, що відбувся в місті Ізмір у Туреччині, члени ЄФЖ ухвалили резолюцію щодо відповідальності російських журналістів за розпалювання війни. Проєкт цього документа подала Національна спілка журналістів України. 

Колеги по федерації привітали рішення ЄС застосувати персональні санкції до російських ЗМІ, які беруть участь у створенні та поширенні пропаганди, однак зауважили, що коло осіб, відповідальних за розпалювання війни, є набагато ширшим. 

“Серед них – провідні журналісти, працівники федеральних та локальних медіа, які усвідомлено працювали й працюють на посилення диктаторського режиму, порушуючи всі професійні стандарти. Це не “війна путіна”, як виправдовуються російські лідери думок. Це війна, яку всередині країни підтримує більша частина суспільства. І без участі багатьох (не всіх) російських журналістів у системній деструктивній пропаганді протягом багатьох років така підтримка і така війна були б неможливими”, – йдеться в резолюції. 

Виконкому федерації доручили серед іншого звернутися до Європейської комісії з проханням внести до санкційного переліку безпосередніх фінансових партнерів російських медіа. 

Фотографія обкладинки: Nina Đurđević

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter