Президенткою Словенії стала колишня журналістка та адвокатка Наташа Пірч Мусар

Дата: 14 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Другий тур президентських виборів у Словенії виграла Наташа Пірч Мусар. 

Про це вона повідомила у своєму твіттері. 

Фото: твіттер-акаунт Наташі Пірч Мусар

54-річна Наташа Пірч Мусар – колишня уповноважена з питань інформації Словенії та ексдиректорка тамтешнього Червоного хреста, журналістка, авторка книжок та адвокатка. 

За даними АР, раніше вона представляла інтереси дружини колишнього президента США Меланії Трамп у провадженнях про авторські права та інших справах у Словенії, де остання народилась. 

Мусар набрала в другому турі президентських перегонів майже 54% голосів, а її суперник Андже Логар – 46%.

Посада президента з’явилася в Словенії з ухваленням нової конституції в грудні 1991-го, однак обов’язки глави держави здебільшого церемоніальні. Мусар підписуватиме закони, вручатиме вірчі грамоти й нагороджуватиме орденами. Також фактично вона буде головнокомандувачкою збройних сил й може призначити кількох вищих посадовців, однак і їх має перед цим затвердити парламент.

Імунітет у президента в Словенії майже відсутній, бо відповідати він або вона може як за порушення конституції, так і “звичайних законів”, а за потреби главу країни можна негайно відсторонити від виконання обов’язків. Зробити це може Конституційний суд країни навіть до закінчення розгляду питання про імпічмент. 

Нагадаємо, що в жінок та чоловіків, згідно з дослідженнями ЮНЕСКО, з дитинства закладені різні можливості для подальшого успіху в житті. Так, 15 мільйонів дівчаток у світі не мають навіть змоги навчитися читати й писати в початковій школі, через що із 750 мільйонів дорослих, які не вміють читати, дві третини становлять жінки.

Відповідно до міжнародних стандартів, чоловіки і жінки мають рівні права на повноцінну участь у всіх аспектах життя, зокрема в політиці. Однак на практиці жінкам набагато важче повною мірою скористатися цими правами.

Фотографія обкладинки: Rok Mlinar / Obrazi

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter