Президентка Грузії оголосила бойкот авіакомпанії, що відновила рейси до Росії

Дата: 21 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі оголосила бойкот місцевій авіакомпанії Georgian Airways, яка відновила сполучення з Росією, зі свого боку засновник авіакомпанії Тамаз Гаїашвілі заявив, що очільницю країни не пустять на борт після її слів. 

Про це пише “Эхо Кавказа”.

Акція протесту в аеропорту Тбілісі 19 травня 2023 року. Джерело: ЕРА

На брифінгу Зурабішвілі назвала неприйнятною ситуацію, коли грузинська авіакомпанія, що має підтримку держави на всіх рівнях, здійснювала б рейси до країни, яка окупувала 20% території Грузії. 

Високопосадовиця закликала громадян доєднатися до її бойкоту, наголосивши, що авіакомпанію цікавить лише збагачення, і зараз та “хоче використати цю нову реальність, яка є неприйнятною для дуже великої частини нашого населення”.

На цьому ж брифінгу президентка Грузії заявила про неприйнятність ситуації, коли офіційні особи та органи, відповідальні за безпеку країни, говорять про те, що не володіють інформацією, чи перебувають на території країни особи, які є у списках санкцій країн–партнерів Грузії. 

Нагадаємо, що 10 травня президент РФ Володимир Путін підписав укази про скасування візового режиму для громадян Грузії та дозвіл прямого авіасполучення з країною з 15 травня. Також у Росії відкликали рекомендацію для росіян утриматися від поїздок у Грузію.

В той же день Зурабішвілі заявила, що країна повинна ввести для громадян Росії обмеження на безвізове перебування терміном 90 днів, назвавши ситуацію провокацією Кремля, яка має компенсувати поразку, яких РФ зазнає у війні з Україною.

11 травня у ЄС нагадали Грузії про введені санкції проти російської авіації через плани відновити рейси з РФ і закликали дотримуватися цих обмежень. Речник Єврокомісії Петер Стано наголосив на необхідності “уважно спостерігати за будь-якими спробами обійти санкції, особливо в авіасекторі”. Водночас він сказав, що Грузії не варто дозволяти російським літакам прибувати до країни через питання безпеки.

Понад 100 неурядових організацій звинуватили грузинський уряд у створенні перепон на шляху країни до статусу кандидата на вступ до ЄС через відновлення авіасполучення з Росією. Заяву під назвою “Російський літак не сяде в ЄС” 18 травня оприлюднила Transparency International Georgia.

19 травня, в день прибуття першого прямого рейсу “Азимута” з Москви, в аеропорту Тбілісі відбулося кілька акцій протесту. Пізніше того ж дня активісти влаштували акцію протесту перед парламентом Грузії, пише Formula News.

Грузія видала перший з 2019 року дозвіл на польоти в напрямку Росії 15 травня 2023 року. Його отримала російська авіакомпанія “Азимут”, другий дозвіл — у грузинської авіакомпанії Georgian Airways, третій — в авіакомпанії з РФ Red Wings. Літаки останньої літали в окупований Крим, в Україні з 2021 року запроваджені санкції проти цього авіаперевізника. Під західними санкціями Red Wings поки що не перебуває.

Водночас грузинський уряд у травні 2023 року заявив, що не дозволить рейсів підсанкційних російських літаків у країну.

В Україні також відреагували на відновлення авіасполучення між Росією та Грузією. Так, речник МЗС Олег Ніколенко у твіттері написав, що “світ ізолює РФ, щоб змусити її припинити війну, але Грузія вітає російські авіалінії та відправляє свої до Москви” в той час, як 20% грузинської території залишаються безкарно окупованими Росією.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter