Президент Швеції після спалення Корану закликав уряд змінити закон про громадський порядок

Дата: 05 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Шведський центр проти насильницького екстремізму (CVE) закликав уряд країни змінити норми закону про громадський порядок для того, щоб забезпечити можливість заборони публічних заходів на кшталт спалення Корану, якщо вони загрожують національній безпеці.

Про це повідомили на сайті Euractiv.

Джерело: Shutterstock / Loredana Sangiuliano

Акції зі спалення Корану є легальними у Швеції, оскільки підпадають під дію закону про свободу слова. Це унеможливлює їхню заборону поліцією.

“Змініть закон про громадський порядок і зробіть це швидко”, – заявив президент CVE Йонас Тролле.

За словами експертів, шведська конституція дозволяє обмеження основних прав і свобод в інтересах національної безпеки, проте закон про громадський порядок – ні.

На думку очільника країни, конституція дозволяє відмову в разі загрози національній безпеці, а те, що відбувається зараз, дійсно не дуже добре з погляду ризиків для Швеції.

Тролле зауважив, що у Великій Британії, Німеччині, Франції та Фінляндії спалення Корану неможливе, хоча в цих країнах “досить високий ступінь свободи вираження поглядів”.

Нагадаємо, що у Швеції біженець з Іраку Салван Моміка порвав і спалив Коран біля головної мечеті Стокгольма 28 червня – в день мусульманського свята Курбан-байрам. Акція була санкціонована, її дозволили через два тижні після того, як шведський апеляційний суд країни відхилив заборону поліції на протести зі спаленням Корану. Попри це чоловіка згодом звинуватили в агітації проти етнічної чи національної групи.

За акцією спостерігали близько 200 людей. Деякі з них кричали арабською мовою: “Бог великий!” Один глядач спробував кинути камінь в учасників акції, його затримала поліція.

Низка країн, зокрема Ірак, Кувейт, Об’єднані Арабські Емірати та Марокко, викликали послів Швеції після інциденту зі спаленням Корану.

Уряд Швеції також засудив акцію, назвавши її “ісламофобським актом”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter