Президент підписав закон, що передбачає бомбосховище в кожній новобудові

Дата: 23 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який зобов’язує забудовників проєктувати й споруджувати бомбосховища в кожній новій будівлі.

Про це свідчить інформація в картці законопроєкту “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення вимог цивільного захисту під час планування та забудови територій” (№7398) на сайті ВР.

Фото: УНІАН

Згаданий законопроєкт народні депутати ухвалили 19 червня 2022 року.

Ініціатори законопроєкту зазначають у пояснювальній записці, що практика повного ігнорування Російською Федерацією міжнародно визнаних правил та звичаїв ведення війни суттєво підвищує ризик застосування нею щодо України зброї масового ураження, як-от хімічна, біологічна чи навіть ядерна.

Водночас можливості наявної в Україні системи цивільного захисту недостатні для захисту цивільного населення від описаних вище ризиків.

Автори закону звертають увагу, що переважну більшість укриттів, розташованих у населених пунктах, можна класифікувати як найпростіші укриття, тобто цокольні або підвальні приміщення, інші споруди підземного простору, в яких можливе тимчасове перебування людей з метою зниження комбінованого ураження від небезпечних чинників, а також від дії засобів ураження (підвали в багатоквартирних будинках і навчальних закладах, паркінги тощо). Значна частина таких укриттів не обладнана евакуаційними виходами, не має доступу до систем водопостачання та водовідведення, не пристосована для зберігання харчових продуктів, не кажучи вже про спроможність захистити населення в разі застосування зброї масового ураження.

Тож законопроєкт передбачає термінове розгортання в Україні мережі бомбосховищ, зокрема й у новобудовах. Так, містобудівна документація повинна охоплювати інформацію про плановані інженерно-технічні заходи цивільного захисту, без яких вона не буде затверджена.

Орган державного архітектурно-будівельного контролю відтепер може відмовити у видаванні сертифіката про готовність будівлі до експлуатації, якщо забудовник не завершить роботи з обладнання бомбосховища.

Законопроєкт №7398 також містить норму щодо наявності інженерно-технічних засобів для евакуації маломобільних громадян у будівлях, де постійно проживають більш ніж 50 людей та в спорудах, де тимчасово можуть розміщуватися понад 100 осіб.

Крім того, закон спрощує процедуру передання земельної ділянки для розміщення об’єктів цивільного захисту та визначає, як потрібно утримувати в належному стані об’єкт укриття.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter