Президентські закони про звітність для ГО порушують права людини – ОБСЄ

Дата: 01 Вересня 2017
A+ A- Підписатися

Нові законопроекти щодо звітності та розкриття інформації для українських громадських організацій №6674 та №6675, зареєстровані у Верховній Раді, мають відповідати міжнародним стандартам прав людини.

Інгеборг Солрун Гісладоттір

Про це йдеться у листі Бюро ОБСЄ з питань демократичних інститутів та прав людини на адресу глави адміністрації президента України Ігоря Райніна, який є в розпорядженні “Європейської правди”.

Лист БДІПЛ ОБСЄ стосується законопроектів, якими скасовується обов’язок для членів неурядових організацій (НУО) бути суб’єктами е-декларування, але, натомість, вводиться низка нових норм щодо підзвітності діяльності державі.

“Я хотіла би ще раз підтвердити важливість забезпечення відповідності всього законодавства зобов’язанням ОБСЄ та міжнародних стандартів прав людини. Держави-учасниці ОБСЄ визнали, що всі форми об’єднань мають вирішальне значення для активної демократії та взяли на себе зобов’язання гарантувати право на свободу об’єднань (Копенгагенський документ ОБСЄ (1990)”, – йдеться у листі глави Бюро Інгеборг Солрун Гісладоттір.

В ОБСЄ нагадали, що в Рекомендації щодо свободи об’єднань, складеній Венеціанською комісією та ОБСЄ/БДІПЛ у 2015 році, “вимоги, коли такі існують, не повинні бути обтяжливими [і] повинні відповідати розміру об’єднання та обсягам його діяльності” (Параграф 225) і “[a] ll правила та практики з нагляду за організаціями мають стати початковим пунктом принципу мінімального державного втручання в діяльність об’єднання” (par 228).

“На підставі цих міркувань ОБСЄ/БДІПЛ виступає категорично проти заходів, які вводять нові вимоги до звітності, що створюють надмірний тягар для організацій і не є виправданими відповідно до міжнародних стандартів з прав людини, і які не підлягали інклюзивним, широким та значущим консультаціям, в тому числі з представниками громадянського суспільства”, – зазначається у листі.

У той же час ОБСЄ/БДІПЛ вітає намір українського уряду через проект закону №6674 переглянути та скасувати вимоги до подання щорічних електронних декларацій приватних активів та майна, що були введені в березні 2017 року для працівників громадських організацій, які проводять антикорупційну роботу, що потенційно може мати негативний вплив на громадську антикорупційну діяльність.

В ОБСЄ також зазначили, що готові підготувати юридичний висновок щодо двох законопроектів для оцінки їх відповідності міжнародним стандартам з прав людини та зобов’язанням ОБСЄ, якщо АП вважатиме це необхідним.

Як відомо, 27 березня президент Петро Порошенко підписав зміни до закону “Про протидію корупції”, згідно з якими члени антикорупційних громадських організацій зобов’язані подавати електронні декларації. Ці нововведення активно критикували українські та міжнародні правозахисні організації.

Пізніше Порошенко подав на розгляд Верховної Ради проекти законів щодо скасування е-декларування антикорупційних громадських організацій, але передбачають додаткову фінансову звітність і жорсткі санкції за її невиконання для всіх громадських організацій. 

11 липня правозахисники закликали депутатів Верховної Ради не голосувати за зміни, запропоновані президентом у законопроектах № 6674 та № 6675, оскільки вони порушують право громадських організацій на свободу асоціацій і мають на меті посилити вплив держави на громадський сектор.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter