Президент Польщі таки підписав суперечливий закон про ЗМІ

Дата: 08 Січня 2016
A+ A- Підписатися

Президент Польщі Анджей Дуда підписав закон, що дає уряду право безпосередньо призначати керівників громадських телерадіокомпаній.

Про це повідомляє ВВС Україна.

За словами представника президента, Дуда підписав документ, оскільки хоче, щоб ЗМІ були неупереджені, об’єктивні і надійні.

Раніше представники Євросоюзу висловили стурбованість новим законом про ЗМІ, ухваленим в останні дні минулого року. Критики вважають, що поправки значно обмежують свободу слова.

“Є багато підстав для того, щоб задіяти правовий механізм і ввести моніторинг дій Варшави”, – заявив єврокомісар з питань інформаційного суспільства Гюнтер Еттінгер.

За допомогою спеціальної процедури Брюссель перевірить, чи не опинилися під загрозою основи правової держави в Польщі.

“Ми розпочинаємо спеціальну процедуру, яку розробили у 2014 році”, – цитує слова глави Єврокомісії Жан-Клода Юнкера Deutsche Welle.

Брюссель хоче зокрема провести прямий діалог з Варшавою. 2014 року цей механізм застосували як попереджувальний сигнал у бік Угорщини, яка ухвалила закони, що, з точки зору Брюсселя, обмежували свободу преси в країні.

Консервативна партія “Право і справедливість”, яка перемогла на минулорічних виборах у Польщі, поспішає провести великі державні та соціальні реформи, обіцяні у ході передвиборної кампанії.

Їхній масштаб і темпи вже призвели до демонстрацій прихильників і супротивників реформ у різних містах Польщі, ситуація привернула увагу і керівництва ЄС.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter