Презентацію “Розстрільного календаря” сталінських репресій зірвали через участь авторки у “Марші рівності”

Дата: 08 Серпня 2017
A+ A- Підписатися

Оргкомітет мистецького фестивалю “Бандерштат”, який проходив у Луцьку, скасував призначену на 6 серпня презентацію книги Олени Герасим’юк про сталінські репресії “Розстрільний календар”.

Про це повідомили упорядник видання Олена Герасим’юк та письменниця і одна із організаторок літературної сцени фестивалю Ганна Луцюк у Фейсбук.

За їхніми словами, організатори отримали погрози зриву презентації від людей, які назвались представниками ВО “Свобода” і “Правого сектору”. Націоналісти, зокрема, були ображені позицією Олени Герасим’юк щодо підтримки “КиївПрайду”.

“Зранку до них підійшли хлопці (дотичні до Свободи і Правого Сектору) і повідомили, що не дозволять відбутися зустрічі з Оленою Герасим’юк через якісь їхні конфлікти, через її квітневий пост у фб, через те, що вона підтримувала “КиївПрайд”. Щоб уникнути сутичок і бійок, щоб гарантувати безпеку Олені і слухачам, на території фесту презентацію відмінили”, – пише Луцюк.

Луцюк зазначила, що на скасовану презентацію “Розстрільного календаря” на 11 годину прийшло близько 200 людей.

“Це дуже важлива книжка про пам’ять, де викладено хроніки репресій проти української інтелігенції. Перша презентація мала символічно відбутися на Бандерштаті “фестивалі справжнього українського духу” і символічно, що її тут не буде…”, – написала вона.

Луцюк також запросила всіх на 17 годину на презентацію “Розстрільного календаря” у луцькій Книгарні “Є” (цей захід був запланований як ще одна презентація у Луцьку).

Водночас сама Олена Герасим’юк також написала у Фейсбук з приводу відміни презентації на фестивалі.

“Презентації “Розстрільного календаря” на Бандерштаті не буде. Мені повідомили, що до організаторів прийшли “свободівці” і попередили, що зірвуть мій виступ. Деталі уточнюю. Організатори прийняли рішення убезпечити людей від нападів і відмінити подію. Ось така історія про любов до рідної землі. PS якщо мої друзі-митці підтримають мене під час своїх виступів на Бандерштаті – я буду вдячна. Мертві, сподіваюсь, теж”, – написала Олена.

Як стало зрозуміло з коментарів у соцмережах, йшлося про пост Олени у квітні, де вона закликала не дозволити націоналістам зірвати “Марш рівності” у Києві.

Водночас у коментарях до серпневого посту Олени Герасим’юк депутат Броварської міської ради від “Свободи” Сергій Бойко написав, що “партія ніколи не виступала проти оприлюднення злочинів комунізму, зокрема, “Розстрільного календаря”.

А представник Луцької міської організації ВО “Свобода” Микола Федік заявив, що “Свобода” не проводила, не проводить і не збирається проводити жодних протестних акцій на фестивалі “Бандерштат”, який проходить цими днями у місті.

“Щодо коментарів Олени Герасим’юк з приводу подій на фестивалі “Бандерштат”. Також як керівник міської організації, я не робив жодних заяв та нікого не уповноважував робити заяви та вчиняти будь-які дії від імені Луцької міської організації ВО “Свобода”, – написав Федік.

У коментарі “Громадському” Ганна Луцюк повідомила, що достеменно невідомо, чи мають стосунок до ВО “Свобода” люди, які погрожували зірвати презентацію. Але вона також чула про те, що вони нібито представлялися “свободівцями”.

А Герасим’юк у коментарях в соцмережі уточнила, що за словами організаторів, один з групи осіб, які погрожували зірвати презентацію, назвався Юрієм Ноєвим, який, згідно з інформацією на сайті політсили є членом політради ВО “Свобода”.

На своїй сторінці у Facebook Ноєвий називає Герасим’юк провокатором.

З підтримкою Олени виступили її колеги та правозахисники.

У постах захисники Олени, зокрема, обурені діями організаторів фестивалю “Бандерштадт”, які піддались погрозам і погодились відмінити презентацію, і навіть не звернулись до поліції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter