Прем’єр-міністр Британії жартував про транслюдей, коли в парламенті мала бути мати вбитої трансдівчини Бріанни Гей

Дата: 13 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Премʼєр-міністр посварився з лідером парламентської опозиції Великої Британії Кейром Стармером, розмовляючи про трансгендерних людей. Коли мати вбитої трансгендерної дівчини Бріанни Гей мала перебувати в парламенті, Сунак звинуватив лідера опозиції в нездатності дати визначення слова “жінка”. Ці слова викликали обурення політиків та громадськості.

Про це повідомляє видання “The Independent”. 

Фото: Niklas Hallen

Таке глузування спричинило обговорення з боку депутатів, які звинуватили його в жорстоких жартах, ганебній поведінці та використанні трансгендерних людей як родзинки.

Після запеклих сутичок Лейбористська партія закликала Сунака перепросити, але команда премʼєр-міністра захистила його поведінку, назвавши її “законною”.

Обурений цими висловлюваннями, батько Бріанни Пітер Спунер вимагав вибачень, заявивши, що йому “неприємно було чути коментарі, які принижують гідність та є абсолютно нелюдськими”.

Тим часом Кейр Стармер наголосив: “З усіх тижнів, коли можна так казати, коли мати Бріанни перебуває в цій кімнаті. Сором. Я думаю, що роль прем’єр-міністра полягає в тому, щоб кожен громадянин у цій країні почувався в безпеці та користувався повагою, і дуже шкода, що прем’єр-міністр не поділяє цього”

Згодом зʼясувалося, що матері вбитої трансдівчини не було в залі на момент дискусії, але вона прийшла туди після цього. 

Сунак не перепросив за своє глузування, але наприкінці зустрічі він звернувся до Гей, щоб висловити їй співчуття, повторивши, що, на його думку, вона “продемонструвала найкраще, що є в людяності, попри те що бачила найгірші людські якості”

Нагадаємо, що на початку лютого цього року у Великій Британії суд визнав двох підлітків винними в жорстокому вбивстві трансгендерної дівчини Бріанни Гей та призначив їм покарання у вигляді 20 та 22 років позбавлення волі.

Засуджено Скарлетт Дженкінсон та Едді Реткліффа. Вони знали одне одного з 11 років, коли почали навчатися в одній середній школі.

Вдень 11 лютого 2023 року вони запросили Бріанну нібито погуляти в парк, де завдали їй 28 ножових поранень. Реткліфф, плануючи злочин, називав дівчину “воно” та казав, що “хотів подивитися, який у неї розмір члена”, а Дженкінсон після скоєного склала список тих, кого планувала вбивати далі. Як з’ясували психіатри, засуджений хлопець живе з розладом аутичного спектра та СДВГ, а дівчина – з “важкою формою поведінково-дисоціального розладу”, і тому не відчуває емпатії.

Смерть дівчини спричинила бурхливу реакцію в британському суспільстві, зокрема через те, що деякі медіа почали використовувати її “деднейм”, тобто чоловіче ім’я, яке дали після народження. Член Лейбористської партії Доун Батлер написав у соцмережах, реагуючи на це, що “будь-кому в ЗМІ… має бути соромно за себе”, а його колега Надя Віттом висловила жаль, що дівчина не дожила до моменту, щоб побачити світ, де транслюди живуть у безпеці та повазі як усі інші люди. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter