Лауреатками Премії за свободу преси-2021 стали китайська та палестинська журналістки

Дата: 18 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Премію за свободу преси-2021 від міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів” (RSF) отримали китайська журналістка Чжан Чжань у категорії “За мужність”, палестинська журналістка Майдолін Хассона в категорії  “За незалежність”, а також розслідувальний проєкт “Пегас” у категорії “Вплив на суспільство”.

Про це стало відомо 18 листопада з публікації на сайті RSF.

Джерело: rsf.org

Чжань, колишня юристка, яка стала журналісткою, попри постійні погрози влади висвітлювала спалах COVID-19 в Ухані в лютому 2020 року. Вона транслювала відеозвіти в соцмережах у прямому ефірі, показуючи вулиці та лікарні міста, а також родини хворих. Її репортаж з епіцентру пандемії був одним з основних джерел незалежної інформації про ситуацію в китайському місті на той час. У травні 2020 року Чжан заарештували та тримали без жодних комунікацій протягом кількох місяців без будь-яких офіційних причин. 28 грудня 2020 року журналістку засудили до чотирьох років позбавлення волі за “розпалювання ворожнечі та підбурювання до безладів”. На знак протесту жінка оголосила голодування, внаслідок чого її закували в кайдани та примусово годували. Її здоров’я різко погіршилося за останні тижні, а друзі та родина бояться за життя Чжан.

Хассона, до того, як приєднатися до турецького телеканалу TRT і переїхати до Стамбула з Палестини, часто зазнавала переслідувань як ізраїльської, так і палестинської влади за критичні репортажі. Під час візиту на Західний берег у серпні 2019 року зі своїм нареченим, також журналістом TRT у Туреччині, її зупинили на ізраїльському контрольно-пропускному пункті та повідомили, що їй заборонено залишати територію. Заборону видала ізраїльська розвідка нібито з міркувань безпеки. Відтоді жінка залишалася на Західному березі, але продовжила журналістську діяльність, зокрема висвітлювала антиурядові протести в червні 2021 року після смерті місцевого активіста Нізара Баната.

“Пегас” — це розслідування міжнародного консорціуму з понад 80 журналістів із 17 ЗМІ в 11 різних країнах, яке координувала НУО “Заборонені історії” за технічної підтримки експертів з Лабораторії безпеки Amnesty International. На основі витоку понад 50 тисяч телефонних номерів, заражених шпигунським програмним забезпеченням ізраїльської компанії NSO Group Pegasus, проєкт довів, що майже 200 журналістів стали мішенню для шпигунства з боку як автократичних, так і демократичних урядів. Це розслідування дало людям інформацію про ступінь стеження, якого зазнають журналісти, і змусило багато ЗМІ та RSF подати скарги та вимагати мораторію на продаж технологій спостереження.

Журі 29-ї премії RSF Press Freedom Awards працювало під головуванням президента RSF П’єра Хаскі та складалося з видатних журналістів і захисників свободи слова з усього світу.

Нагорода з 1992 року присуджується журналістам або ЗМІ, які зробили значний внесок у захист або просування свободи преси у світі. Їх нагороджують 29-й рік.

Попередніми лауреатами цієї престижної премії були російська журналістка Олена Мілашина, саудівський блогер Раїф Бадаві, китайський лауреат Нобелівської премії миру Лю Сяобо та інші.

Цього року, як повідомляла ZMINA, номінантами на нагороду були Білоруська асоціація журналістів (БАЖ), незалежний міжнародний колектив дослідників, журналістів-розслідувачів та громадянських журналістів Bellingcat (США), британська журналістка Патрисія Девлін, нігерійський журналіст Муса Аксар та інші.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter