Як змінити КПВВ на Херсонщині, аби реінтегрувати кримчан: бачення постпреда в АРК

Дата: 13 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради з прав людини окреслив послуги та сервіси, які варто запровадити на пунктах в’їзду-виїзду “Каланчак” та “Чонгар” у Херсонській області для кращої реінтеграції окупованих території.

Херсонська обласна державна адміністрація спільно з Міністерством інфраструктури за два з половиною місяці розбудували режимну та сервісну зони КПВВ “Чонгар” і “Каланчак”. На двох об’єктах звели тимчасові споруди, де розташувалися центри надання адміністративних послуг. 

Як передає кореспондент видання ZMINA, 11 та 12 лютого члени Комітету Верховної Ради з прав людини спільно з постпредом президента в АРК Антоном Кориневичем, міністеркою з питань ветеранів і ТОТ Оксаною Колядою та Уповноваженої ВР з прав людини Людмилою Денісовою оглянули обидва КПВВ.

Антон Кориневич відзначив відсутність регулярних пасажирських перевезень на КПВВ та чітко визначених цін за проїзд. 

Окрім того, він вважає, що в сервісних зонах потрібно облаштувати місця для нотаріусів і юристів від громадських організацій чи із системи безоплатної правової допомоги, звести відділення банку, пошти, аптеки, медпункту, капличку Православної церкви України та молитовну кімнату для мусульман. 

Представник президента також відзначив незадовільний стан доріг між КПВВ та Херсоном.

Своєю чергою Людмила Денісова вказала на порушення прав кримчан з отримання адміністративних послуг. 

“За півріччя 2019 року Україна зареєструвала 1 642 новонароджених кримчан, тоді як Росія – 10 986”, – прокоментувала Омбудсман. 

Тим часом голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров висловив сумнів щодо якісної роботи ЦНАПів після від’їзду депутатів. Деякі сервіси, на його переконання, не працюватимуть. 

“Я знаю, що сьогодні туалети на КПВВ після нашого візиту вже не працюють”, – сказав політик. 

За словами очільника Херсонської обласної державної адміністрації Юрія Гусєва, уряд має визначити балансоутримувача сервісних зон КПВВ “Чонгар” та “Каланчак” для того, щоб громадяни України регулярно отримували необхідні послуги. Він вважає, що оператором цих зон має стати Укрзалізниця.  

ХОДА та Міністерство в справах ветеранів, ВПО та тимчасово окупованих територій планують запровадити консультаційну гарячу лінію для мешканців Криму. Відповідний меморандум відомства підписали 12 лютого. 

“Ця лінія потрібна, щоб люди могли дистанційно дізнатись, які послуги вони можуть отримати в ЦНАПах і які саме для цього потрібно зібрати документи. Фахівці супроводжуватимуть кожного громадянина”, – сказав Юрій Гусєв. 

Окрім цього, Юрій Гусєв наголосив на важливості розвитку інфраструктури області.

“Щоб люди, які перетинають адмінкордон, бачили, що Україна змінюється, що вона стає більш європейською”, – прокоментував він.

Наприкінці виїзного засідання народні депутати ухвалили низку рекомендацій для уряду, Мінветеранів, Мін’юсту, Державної міграційної служби, Міністерства інфраструктури, Міністерства культури та Міносвіти.

Рекомендації стосуються, зокрема, створення в парламенті міжфракційного депутатського об’єднання “Рідна Херсонщина”, яке має опікуватися проблемами регіону, спрощення процедури держреєстрації фактів народження та смерті, забезпечення доступності нотаріальних послуг на КПВВ “Каланчак” та “Чонгар”, забезпечення транспортного сполучення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter