Предстаник МОЗ обіцяє не допустити до донорства крові “проституток та геїв”

Дата: 04 Травня 2016
A+ A- Підписатися

Завідувач сектору трансплантації та служби крові Департаменту медичної допомоги МОЗ Віктор Ярошевський заявив, що не допустить, щоб “донорську кров брали в проституток та геїв”.

Про це він сказав під час офіційної зустрічі в рамках комітету Верховної Ради з охорони здоров’я, йдеться в заяві Альянсу громадського здоров’я. 

За словами очевидців, така реакція чиновника була на пропозицію про внесення змін до Постанови КМУ № 385/2005 р, якою затверджено Порядок медичного обстеження донорів крові. 

При цьому у Національній стратегії у сфері прав людини до 2020 року, затвердженій урядом, міністерство охорони здоров’я повинно скасувати норму, відповідно до якої донорами не можуть бути ті, кого характеризують форми ризикованої поведінки (надання сексуальних послуг за плату, статеві стосунки з малознайомими особами без презерватива, часта зміна статевих партнерів, гомосексуальні стосунки, наркоманія). 

Директорка ВБО “Легалайф-Україна” у Кіровограді Наталія Ісаєва вважає, що чиновники не повинні допускати таких дискримінаційних висловлювань. 

“Такі дії окремих чиновників, які не бояться кидатися дискримінаційними висловлюваннями, а ще й публічно заявлють, що будуть лобіювати недопущення внесення змін до Постанови КМУ, якою затверджено Порядок обстеження донорської крові, недопустимі. Кабмін та міністерство повинні вжити усіх заходів, щоб такого більше не було. Дана група людей (представники комерційного сексу, наркозалежні, ЛГБТ – ред.) і так маргіналізована у суспільстві”, – заявила Наталія Ісаєва у коментарі Центру інформації про права людини.

Наразі правозахисники готують офіційний лист у МОЗ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter