Правозахисники закликають запустити реформу вторинної ланки медичної допомоги з 1 квітня

Дата: 20 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Коаліція “Реанімаційний пакет реформ” закликає уряд і Міністерство охорони здоров’я України забезпечити початок реформи спеціалізованої медичної допомоги з 1 квітня 2020 року.

Про це йдеться в заяві на сайті коаліції. 

За словами правозахисників, політичні дискусії навколо продовження реформи системи охорони здоров’я, які останнім часом лунають з вуст найвищих посадових осіб держави, спричиняють неабияке занепокоєння щодо вчасного початку реформи вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги. Вони нагадують, що основа всієї трансформації системи охорони здоров’я – це зміна моделі фінансування та реалізація принципу “гроші йдуть за пацієнтом”.

“За цією моделлю  фінансування лікарні не будуть отримувати кошти за необ’єктивно завищену кількість ліжко-місць, економічно невиправдані побутові витрати та роздуті штати співробітників. Тобто реформа передбачає підвищення ефективності використання бюджетних коштів у системі охорони здоров’я та стимулює підвищення доступності та якості надання медичних послуг для пацієнтів. Це надзвичайно важливо в організації системи охорони здоров’я, зважаючи на боротьбу з коронавірусною інфекцією COVID-19”, – пояснюють у коаліції. 

Згідно з даними Національної служби здоров’я, на 17 березня 2020 року 1769 медичних закладів подали заяви на укладення договору з НСЗУ, що свідчить про готовність лікарень отримувати кошти вже за новою моделлю фінансування. Рівень автономізації закладів вторинної ланки станом на цю дату становить 99%. Тобто пацієнти можуть бути впевнені в спроможності національної мережі медичних закладів надавати медичну допомогу та здатності НСЗУ платити за кожне звернення до вузького спеціаліста (амбулаторно чи в стаціонарі) за скеруванням сімейного лікаря або без (в ургентних випадках).  

Як відомо, медична реформа в Україні розпочалась у 2018 році зі змін первинної медичної допомоги. Відтоді пацієнти почали обслуговуватися в сімейного лікаря, терапевта або педіатра, якого обрали самостійно. Медичний заклад, у якому працюють ці лікарі, почав отримувати пряму річну оплату за обслуговування кожного пацієнта, що уклав з ним договір. А з 2020 року вся система охорони здоров’я в Україні має перейти на прямі оплати від Національної служби здоров’я України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter