Правозахисники підтримують ініціативу з атестації знань для випускників вишів на окупованих територіях

Дата: 09 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Правозахисні організації, які опікуються питаннями захисту прав постраждалих унаслідок збройного конфлікту, закликають владу створити механізм проходження атестації для підтвердження освітніх кваліфікацій, здобутих на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) Сходу України та Криму.

Про це йдеться в спільній заяві громадських організацій. 

Правозахисники звертають увагу, що щорічно, за оцінками громадських організацій, на ТОТ випускниками шкіл стають понад 15 тисяч громадян України. За роки тимчасової окупації кількість випускників сягнула більш ніж 100 тисяч. 

Правозахисна спільнота вказує, що попри запровадження спрощеної процедури вступу до українських університетів більшість із них не може скористатися освітніми програмами на вільній території України та продовжує навчання в окупації. Причин цьому багато:

  • дії окупаційних адміністрацій, спрямовані на обмеження виїзду з окупованих територій України, зокрема закриття чи обмеження роботи КПВВ;
  • безпековий фактор під час перетину КПВВ;
  • низький рівень доходів сімей на таких територіях;
  • неможливість подальшого надання підтримки своїм дітям, які виїхали й вступили до українських закладів освіти;
  • недостатній рівень поінформованості про доступні програми для жителів тимчасово окупованих територій унаслідок блокування українських вебресурсів та ЗМІ;
  • маніпуляції інформацією з боку російських ЗМІ для спотворення образу України та доступних у ній освітніх можливостей тощо.

“Отже, молодь вимушена залишатися жити на ТОТ через відсутність перспектив виїхати та працевлаштуватися на вільній території України”, – вказують громадські організації. Автори заяви висловилися за підтримку механізму, яка надасть змогу підтвердити свої знання та компетенції, щоб продовжити навчання або отримати доступ до працевлаштування у своїй державі.

Водночас правозахисні організації зауважують, що цей механізм не означатиме визнання документів про освіту, виданих незаконними органами влади на ТОТ. Йдеться про процедуру атестації здобутих людиною знань.

“Така атестація здійснюється шляхом визначення рівня знань, навичок та вмінь особи за допомогою відповідного оцінювання. Подібна процедура існувала для кримчан із 2016 року та продемонструвала свою ефективність. Наразі йдеться про поширення цього позитивного досвіду і на мешканців окупованих територій Донеччини та Луганщини”, – пояснює Коаліція громадських організацій, які опікуються питаннями захисту прав постраждалих унаслідок збройного конфлікту.

Як відомо, щоб розв’язати це питання, Мінреінтеграції своїм наказом №23 від 28 січня 2022 року створило тематичну робочу групу. Вона має розробити законопроєкт, який запровадить механізм проходження атестації для визнання здобутих кваліфікацій, результатів навчання та періодів навчання особами, які завершили здобуття вищої освіти на ТОТ. 

Ця робоча група – спільна ініціатива Міністерства освіти та науки й Мінреінтеграції. До її складу ввійшли представники обох міністерств, а також Міністерства цифрової трансформації, Міністерства охорони здоров’я та народні депутати України. До участі в робочій групі залучили представників вищих навчальних закладів, зокрема переміщених, та профільні громадські організації.

Водночас 4 лютого переміщений до Старобільська Луганський національний університет імені Тараса Шевченка виступив із заявою проти запровадження цього механізму.

У Коаліції організацій, що опікуються питаннями захисту прав постраждалих унаслідок збройного конфлікту, зауважують, що окремі учасники робочої групи відразу після першого її засідання вдалися до публічних заяв, які розпалюють ворожнечу до українських громадян, що залишилися на ТОТ. Правозахисники наголошують, що подібні заяви, в яких молодь із цих територій фактично ототожнюється з воєнними злочинцями й убивцями, є неконструктивними, ведуть до ще більшого відчуження та мають негативний вплив на залучення молоді з окупованих територій.

“Саме робоча група має стати майданчиком для діалогу, в результаті якого буде напрацьоване розв’язання проблеми доступу до підтвердження освітніх кваліфікацій громадянами, які вимушені були здобувати їх на ТОТ. Це дасть нашим громадянам можливості долучитися до роботи та поповнить різні галузі економіки країни фахівцями, яких може наразі бракувати”, – мовиться в заяві правозахисників.

Водночас автори заяви нагадують, що важливою складовою політики збереження зв’язків із громадянами України, які проживають на ТОТ, є підтримка дітей та молоді, створення умов для їхнього навчання та розвитку на вільній території України. Деокупація та реінтеграція тимчасово окупованих територій України є вектором державної політики України, який підтримується урядом України, парламентом та президентом.  

Більше про необхідність такого механізму читайте в колонці менеджерки з адвокації Центру прав людини ZMINA Альони Луньової. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter