Правозахисники закликали парламент не йти на поступки Росії в питанні виборів в ОРДЛО

Дата: 26 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Правозахисники закликали парламентарів керуватися виключно українськими національними інтересами, розглядаючи звернення голови української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Леоніда Кравчука. На вимогу Росії він попросив Верховну Раду переглянути постанову про місцеві вибори та фактично дозволити проводити їх на всій території України, включно з підконтрольними бойовикам територіями. 

Відповідну заяву опублікували на сторінці Благодійного фонду “Восток-SOS”.

Про те, що призначений нещодавно очільником української делегації в Мінську Кравчук попросив парламент переглянути постанову про місцеві вибори, 20 серпня повідомили в Офісі президента. Сам Кравчук в інтерв’ю після засідання делегації розповідав, що Росія поставила ультиматум, щоб місцеві вибори проводили й в ОРДЛО.

“Вони не заперечують, щоб у всій Україні (проводили вибори. – Ред.), але щоб не писати, що не може відбуватися на цих територіях. Тобто зняти з Верховної Ради саме це положення. І тоді буде розблоковано нашу роботу, наш рух уперед”, – сказав він. 

Стурбовані заявою Кравчука правозахисники підкреслили, що 26 серпня члени Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування вже були вимушені збиратися для розгляду заяви політика, яка, за їхніми словами, ставить під сумнів професійність самих парламентарів і спроможність їх ухвалювати рішення в межах своїх повноважень, включно з питаннями організації і проведення виборів:

“Фонд “Восток-SOS”, що з 2014 року надає допомогу постраждалим унаслідок гібридної агресії РФ на Сході України, а також понад шість років досліджує гуманітарну та безпекову ситуацію по обидві сторони лінії розмежування в Луганській і Донецькій областях, ще раз наголошує: проведення місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях восени цього року не є можливим”.

Щоб провести місцеві вибори за стандартами ОБСЄ, як нагадують правозахисники, треба, зокрема, вивести з окупованих територій російські війська, повернути контроль над кордоном та надати можливість працювати в регіоні громадським організаціям і незалежним медіа. 

“Реалізація вказаних заходів займе не менше року за умови поєднання зусиль державного та громадського секторів, а також активної участі в цьому процесі міжнародних організацій та міждержавних структур. Проведення поспішних виборів на тимчасово окупованих територіях, під політичним тиском з боку держави-агресора, буде профанацією волевиявлення мешканців східних областей України та наругою над засадничими принципами європейського співтовариства”, – заявили вони. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter