Правозахисники розповіли, як військовозобов’язаним оскаржити рішення військово-лікарської комісії, якщо вони з ним не згодні

Дата: 29 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Громадяни, які не задоволені рішенням  (ВЛК), можуть оскаржити його в судовий або в досудовий спосіб. 

Про це на брифінгу в Укрінформі пояснили правозахисники громадської організації “Принцип” та повідомляє Безоплатна правова допомога. 

За їхніми словами, якщо військовослужбовець чи військовозобов’язаний не погоджується з висновком ВЛК, він може оскаржити його в судовому або досудовому порядку.

Згідно з наказом Міністерства оборони України, оскаржити первинне рішення ВЛК можна, звернувшись до комісії вищого рівня протягом місяця з дня отримання нового висновку. Якщо регіональна або центральна ВЛК не задовольнили заявника, на таке рішення можна подавати скаргу до суду в установленому законодавством порядку.

Водночас оскаржити рішення можна через суд не пізніше ніж через шість місяців із дня, коли заявник дізнався про порушення свого права. Якщо термін перевищує шість місяців, суду необхідно буде надати підтвердження поважних причин, які завадили звернутися до суду раніше.

 

Можна оскаржити рішення через суд протягом шести місяців з моменту порушення вашого права. Якщо термін вичерпано, потрібно надати підтвердження поважних причин, що затримали звернення до суду.

Звернення з позовною заявою до суду не зупиняє її виконання, а рішення ВЛК залишається чинним, допоки суд не визнає його протиправність.

Більше інформації про права військовослужбовців, зокрема про проходження ВЛК, можна знайти на сторінці правозахисної організації “Принцип”. 

Як відомо, якщо в громадянина немає підстав для відстрочення від призову на військову службу, йому виписують повістку на проходження військово-лікарської комісії. 

У воєнний час громадянин/-ка проходить медкомісію, навіть якщо він або вона проходила її до мобілізації і була визнана придатною, адже за цей період обставини могли змінитися.

Медичний огляд проводять, щоб вивчити та оцінити стан здоров’я і фізичного розвитку людини та визначити ступінь придатності до військової служби та навчання за військово-обліковими спеціальностями. За його підсумками робиться письмовий висновок.

Раніше фахівці розробили та розмістили на українській платформі Prometheus освітні онлайн-курси для військових, ветеранів та їхніх рідних, зокрема: 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter