Правозахисники презентують у Європарламенті звіт про знищення росіянами Маріуполя

Дата: 14 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Представники правозахисних організацій Truth Hounds, Human Rights Watch і SITU Research 15 лютого презентуватимуть у Європарламенті звіт під назвою “Наше місто зникло”: Спустошення Росією Маріуполя”.

Про це пише “Голос Америки”.

Джерело: Courtesy of Petro Hryzun

Анонс на презентацію звіту оприлюднила в мережі Х речниця Human Rights Watch Бірґіт Шварц. Пряма трансляція на сайті Європарламенту почнеться о 9-й годині й триватиме до 11:30.

Дослідження почалося з весни 2022 року, базується на 240 інтерв’ю з переважно переміщеними жителями Маріуполя, а також на аналізі понад 850 фотографій, відео, документів, супутникових знімків тощо.

У звіті задокументовано наслідки російських бомбардувань міста впродовж весни 2022 року, через які маріупольці не мали можливості ні вижити, ні втекти.

За висновками правозахисників, президент Росії Володимир Путін та вище військове керівництво були залучені до планування та виконання операцій із захоплення та знищення Маріуполя навесні 2022 року. Внаслідок цього загинули або були поранені десятки тисяч жителів міста, деякі райони Маріуполя були зруйновані вщент.

Правозахисники задокументували загибель більш ніж 10 тисяч жителів та захисників міста, але уточнили, що це мінімальна цифра. За аналізом п’яти місць масового поховання в Маріуполі та його околицях, у період з березня 2022 року по лютий 2023 року тут поховали щонайменше 10 284 людини, серед яких невідома кількість військових, уточнюється у звіті.

Детальніше про звіт правозахисників читайте в матеріалі ZMINA

“Маріуполь – це патерн ведення росіянами війни”: дослідження про те, як Росія знищувала місто

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter