Через бар’єри до української освіти абітурієнтів з ТОТ з кожним роком меншатиме – правозахисниця

Дата: 25 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Кримські абітурієнти досі стикаються з бар’єрами на шляху до вступу до українських вишів. Правозахисники закликають Міносвіти комплексно усувати перешкоди. 

Про це під час брифінгу в Укрінформі заявила голова Центру громадської просвіти “Альменда” Валентина Потапова.  

Валентина Потапова

Правозахисниця нагадала, що близько мільйона дітей, з яких понад 400 тисяч – шкільного віку, живуть в умовах окупації. Вона вказала, що кримські діти не можуть вивчати українську мову та історію України в загальноосвітніх навчальних закладах окупованого Криму, оскільки Росія вилучила ці предмети з тамтешніх навчальних програм. 

У Криму для дітей також обмежено можливості вивчати українську мову та історію України за допомогою репетиторів у Криму. Лише чотири репетитори з історії України в Криму публічно пропонують цю послугу. 

Серед бар’єрів Валентина Потапова також назвала: 

– несистематизованість інформації про наявні онлайн-курси для підготовки до складання вступних іспитів;
– ускладнений пошук інформації про наявні онлайн-курси для підготовки (релевантний лише українськомовний пошук);
– неадаптованість вищої освіти до викликів, пов’язаних з окупацією;
– низька мотивація вчителів дистанційної освіти через відсутність фінансування;
– відсутність можливості складати ДПА дистанційно;
– відсутність інформаційної кампанії;
– відсутність доступу в деяких кримських родин до інтернету;
– відсутність короткотермінових курсів для підготовки до профільного вступного випробування. 

Наслідки політики “реагування на ситуацію” за відсутності державної стратегії забезпечення конституційного права на освіту для молоді на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) виявляються в тому, що лише близько 4% випускників обирає Україну для продовження навчання.

На переконання правозахисників, за участю громадських організацій держава має розробити стратегію, як подолати ці бар’єри та, власне, комунікувати з громадськими організаціями, які працюють з мешканцями ТОТ. 

“Створення окремої освітньої стратегії, спрямованої на реалізацію права на освіту мешканців ТОТ, могло б дати конкретні та зрозумілі кроки, які нам потрібно зробити найближчим часом. Оскільки в мене виникає стійке відчуття, що кількість охочих навчатися в Україні абітурієнтів надалі зменшуватиметься щороку. Це зрештою призведе до втрати горизонтальних зв’язків”, – підсумувала Валентина Потапова.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter