Правозахисниця Олександра Матвійчук першою в Україні отримала альтернативну Нобелівську премію

Дата: 03 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Голова Центру Громадянських Свобод Олександра Матвійчук стала лауреаткою премії шведського Right Livelihood Award Foundation. Нагороду ще називають альтернативною Нобелівською премією.

Про це повідомили організатори премії. 

Фото: rightlivelihood.org

Премію щорічно вручають чотирьом людям чи організаціям, яких, на думку засновника фонду, шведсько-німецького мецената Якоба фон Ікскюля, проігнорували під час вручення традиційної Нобелівської премії.

Матвійчук отримала відзнаку за невпинну працю над захистом прав людини в надзвичайно складних умовах. Вона та очолювана нею організація “захищають систему, що ґрунтується на правах і зосереджується на жертвах, їхній людській цінності та гідності – те, що часто втрачається серед величезної статистики конфліктів”. 

Матвійчук, коментуючи отримання премії, зазначила, що вона є жестом підтримки боротьби українців загалом і її праці зокрема. 

“Зараз ми переживаємо дуже драматичний час української історії, ми боремося за свободу в усіх сенсах. Ми боремося за свободу бути незалежною державою, ми боремося за свободу бути українцями, ми боремося за свободу мати демократичний вибір. Ми платимо за це досить високу ціну”, – каже Матвійчук. 

Окрім Матвійчук премію цього року отримали мати та донька Фартуун Адан та Ілвад Елман – сомалійські правозахисниці, які очолюють громадські ініціативи з розбудови миру та надають життєво необхідну підтримку маргіналізованим групам, наприклад тим, хто пережив гендерне насильство, або колишнім дітям-комбатантам. 

Премією відзначили й мережу громадських організацій з регіонів із низьким рівнем доходу Cecosesola (Central de Cooperativas de Lara), яка виробляє та надає доступні товари та послуги більш ніж 100 тисячам сімей у семи штатах Венесуели.

Також лауреатом цьогорічної премії став Африканський інститут управління енергетикою (AFIEGO) – це угандійська організація, яка надає громадам можливість протистояти екологічно шкідливим проєктам, пов’язаним з видобутком нафти та газу. Річ у тім, що відкриття комерційних запасів нафти в Уганді у 2006 році призвело до збільшення захоплення землі, незаконного переміщення та погіршення стану довкілля, а AFIEGO є ключовим гравцем у захисті прав постраждалих громад.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter