Правозахисники закликали змінити правила в’їзду до Криму

Дата: 03 Серпня 2015
A+ A- Підписатися

Правозахисники закликають змінити новий порядок в’їзду до Криму, який запроваджений постановою від 4 червня цього року. На їхню думку, нові правила порушують право на свободу пересування.

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини.

Юристка Української Гельсінської спілки з прав людини Дар’я Свиридова говорить, що прийнятий урядом Порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї містить “порушення законодавства та втручання держави в свободу пересування своїх громадян та іноземців, які на законних підставах перебувають в Україні”.

Голова Центру інформації про права людини Тетяна Печончик зазначає, що відтепер іноземні журналісти, правозахисники, адвокати узагалі не зможуть працювати в Криму, адже серед підстав для отримання дозволу для іноземців немає журналістської та правозахисної діяльності.

“Якщо Україна не може захищати права своїх громадян в Криму, то чому вона не дозволяє це робити іншим? Правозахисникам, адвокатам, журналістам, які готові, часто ризикуючи власною безпекою, їздити в Крим, фіксувати порушення прав людини, інформувати закордонні аудиторії про ситуацію на півострові, представляти на судах інтереси українців, яких переслідують в Криму”, – сказала вона.

Через нові правила Кримська польова місія з прав людини (КПМ), єдина міжнародна моніторингова місія, що постійно працювала в Криму з березня 2014 року, у липні змушена була скасувати заїзд моніторів для проведення польової роботи із документування порушень прав людини. Крім того, 13 червня через нові правила на півострів не пустили знімальну групу одного із азербайджанських телеканалів. Крим опинився в інформаційній блокаді, і через дії українського уряду для світу джерелом новин про півострів будуть хіба що російські телеканали, зазначає Тетяна Печончик.

За словами голови Центру громадянської просвіти “Альменда” Ольги Скрипник, обмеження при в’їзді на півострів тепер застосовуються до дітей, а саме громадян України, які не досягли 16-річного віку, а також іноземців та осіб без громадянства, що легально перебувають на території України.

Фактично, Крим став “закордоном” для українців з дітьми, які тепер зобов’язані мати закордонний паспорт для поїздки на Кримський півострів”, – говорить вона.

Правозахисники повідомили, що вимушені були звернутися до суду та в такий спосіб вимагати усунення порушень законодавства та прав осіб на свободу пересування. Судове засідання у цій справі відбудеться 4 серпня о 9:00 в Окружному адміністративному суді м. Києва за адресою: вул. Васильківська, 81 А, зал N 124. 

Представники правозахисних організацій пропонують запровадити новий порядок в’їзду до Криму. Він повинен виключати будь-які обмеження для громадян України, а також спростити порядок отримання дозволів іноземцями та особами без громадянства, бути спрямований на збереження соціальних, інформаційних, культурних та інших зв’язків з громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території.

Крім того, платформа “Правозахисний порядок денний” оприлюднила звернення, у якому закликала залучити до розробки змін представників платформи, а також громадських ініціатив, які допомагають переселенцям, міжнародних та міжурядових організацій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter