Правозахисники закликали Порошенка захистити білоруських активістів

Дата: 04 Серпня 2015
A+ A- Підписатися

Українські правозахисники та активісти закликали президента Петра Порошенка вирішити питання надання статусу біженця чи інших форм захисту громадянам Білорусі, що приїхали до України через політичні переслідування. 

Про це йдеться у зверненні, яке підписали Центр Громадянських Свобод, ВБФ “Право на захист” в партнерстві з HIAS, Проект “Без кордонів” ГО “Центр Соціальна Дія” та Євромайдан SOS.

Активісти нагадали, що вже вчетверте 4 серпня, у день арешту відомого білоруського правозахисника Алєся Бєляцького, вони приєднуються до висловлення підтримки та солідарності з громадянським суспільством Білорусі. Адже незважаючи на те, що Алєсь уже на свободі, ситуація з правами людини в Білорусі з кожним роком лише погіршується.

Білорусь лишається єдиною європейською країною, де застосовується смертна кара. Громадян переслідують за політичні погляди: просто за підтримку Майдану або висловлення своїх поглядів, відмінних від офіційної “лінії партії”, активісти отримують обвинувачення в “екстремізмі” (до 15 років позбавлення волі) або навіть “тероризмі” (25 років позбавлення волі або смертна кара). Правозахисників з інших країн, що підтримують громадське суспільство Білорусі та діють на захист прав людини, депортують та забороняють в’їзд до країни на тривалі терміни. Але навіть в таких умовах білоруські активісти та правозахисники продовжують свою діяльність.

Представники українських громадських організацій нагадали, що білоруси підтримують українців у боротьбі за права: зокрема, одним із Героїв Небесної Сотні став білорус Михайло Жизневський, а 23-річний громадянин Білорусі Кирило Сілівончик отримав 2 роки колонії де-факто за підтримку України в соцмережах.

При цьому, як зазначають правозахисники, громадяни Білорусі, що приїхали до України через переслідування, одержують відмови в статусі біженця або наданні додаткового захисту. З такими проблемами стикаються громадяни не лише Білорусі, але й інших країн, і пов’язані вони як із системними проблемами в роботі Державної міграційної служби України, так і з відсутністю політичної волі на найвищому державному рівні.

Відтак, звертаємося до Вас, пане Президенте, з проханням озвучити публічно Вашу позицію щодо питання надання статусу біженця чи інших форм захисту громадянам Білорусі, а також сприяти наданню відповідного статусу тим, хто змушений шукати в Україні прихистку через страх переслідування на батьківщині,  у тому числі, за підтримку Майдану чи активну позицію щодо подій на сході України“, – йдеться у зверненні активістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter