Правозахисники за два роки зафіксували 45 фактів прямого тиску на кримські ЗМІ

Дата: 03 Березня 2016
A+ A- Підписатися

За два роки окупації правозахисники зафіксували 45 фактів прямого тиску на ЗМІ в Криму.

Про це сказано у зверненні Національної медіапрофспілки.

Зокрема, йдеться про неправомірні затримання  працівників  ЗМІ, напади на редакції та журналістів, перешкоджання  зйомкам, вилучення техніки, безпрецедентні заборони на висвітлення роботи окупаційних органів влади тощо. 

Журналісти у Криму щодня стикаються з тиском з боку окупаційної влади та спецслужб, які ставлять їх перед складним вибором: бути пропагандистами, або йти з професії.

“Зараз в Криму неможливо працювати журналістом. Я думаю, що мені доведеться, виїхати звідти. Так, як бути об’єктивним журналістом в анексованому півострові дуже складно”, – говорить журналіст з Криму Сергій Мокрушин.

Для тих хто не в змозі покинути Крим або не мають бажання цього робити, працюють журналістами у так званому “підпільному клубі”, який  інформує українське суспільство про окупований півострів, передає кореспондентка Центру інформації про права людини. 

Жорсткі умови в журналістській сфері, окрім контролю окупаційної влади та існуючої цензури, ще й в тому, що в Криму працюють лише російські телевізійні канали. Інформація з боку українських ЗМІ надзвичайно обмежена.

Інша проблема, з якою зіштовхуються також кримські медіа, – це блокпости.

“Як недивно, найжорсткіший контроль є на українських блокпостах. Не дозволяють при в’їзді мати більше двох фотоапаратів, камер, ноутбуків тощо. І це справляє погане враження, яке є неправдивим”, – коментує керівниця Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

Правозахисники та журналісти вважають, що Україна робить недостатньо для захисту медіапрацівників у Криму та вимагає від прокуратури порушити кримінальні справи. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter