Правозахисники вимагають вивезти дітей-сиріт з зони АТО

Дата: 04 Червня 2015
A+ A- Підписатися

Експерти зазначають, що 3585 дітей, з яких 150 є сиротами, досі перебувають в інтернатах, спецшколах, дитячих будинках в зоні АТО.

Як повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини, про це заявили представники Національного превентивного механізму (НПМ), які здійснюють моніторинг дотримання прав людини у місцях несвободи.

Щоб привернути увагу урядовців до проблеми, правозахисники провели сьогодні, у Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії, акцію під будівлею Кабінету міністрів, під час якої показали малюнки, створені вихованцями різних закладів за час військового конфлікту.

Досі лишається гострим питання евакуації дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають у державних установах Донецької та Луганської областей. По Україні дитячі заклади заповнені наполовину, у середньому від 45 до 60%, тобто вивозити дітей з небезпечних територій є куди“, – каже Тетяна Печончик, голова правління ГО “Центр інформації про права людини”.

33 інтернатні установи розташовані у 70 км від лінії бойових зіткнень. Наприклад, у Сєвєродонецькій обласній загальноосвітній школі-інтернаті І-ІІІ ступенів, розташованій у 28 км від м. Щастя, навчається 86 дітей-сиріт. У 20-кілометровій зоні від місця проведення АТО знаходиться Дзержинська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів Дзержинської міської ради, у якій зараз перебуває 319 учнів.

За результатами моніторингових візитів, що здійснювалися громадськими моніторами спільно з працівниками Департаменту НПМ, для дітей створені належні умови проживання та навчання у прифронтових районах Донецької та Луганської областей. Але на випадок загострення ситуації заклади забезпечені лише бомбосховищами, до того ж тісними, без належної вентиляції та запасу питної води.

“Керівництво закладів не має чіткого плану евакуації дітей (яким транспортом, до яких установ). На період літніх канікул практично всі діти шкільного віку залишаються разом з батьками у прифронтовій зоні, що свідчить про низький рівень роз’яснювальної роботи серед батьків щодо загрози життю та здоров’ю їхніх дітей“, – наголошує Катерина Чумак, заступник керівника Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Офісу Уповноваженого ВР з прав людини.

Ще 9 лютого прем’єр-міністр Арсеній Яценюк у відповідь на подання Уповноваженого ВР з прав людини щодо питань евакуації установ Донбасу видав доручення, у якому просив “терміново вжити необхідних заходів щодо врегулювання порушених питань“. Але досі проблему не вирішено.

Ми, монітори Національного превентивного механізму, закликаємо урядовців взяти під особистий контроль негайну евакуацію 150 дітей-сиріт, які перебувають у зоні конфлікту. Керівників установ, де перебувають діти, які мають батьків або піклувальників, без дозволу яких дитина не може бути вивезена, необхідно забезпечити дорожньою картою евакуації, а саме довести до відома, хто надаватиме транспорт, куди буде евакуйований заклад“, -зазначає Олександр Гатіятуллін, спеціаліст відділу адвокації ВБО “Всеукраїнська мережа ЛЖВ”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter