Правозахисники вимагають припинити переслідування росіянки Леонової

Дата: 30 Травня 2016
A+ A- Підписатися

Кримінальне переслідування росіянки Анастасії Леонової в Україні – це класичний приклад свавілля з боку нереформованих спецслужб країни.

Про це йдеться в заяві “Центру громадянських свобод”.

Правозахисники нагадують, що Леонова не може повернутися в Росію через загрозу зазнати переслідування там. З цих же причин вона не може розраховувати на підтримку рідної країни.

“Ми вважаємо, що продовження переслідування Леонової, а, тим більше чергове взяття її під варту може завдати серйозних репутаційних втрат Україні. Зокрема, в очах наших зарубіжних колег-правозахисників, які надають безцінну допомогу у поширенні правдивої інформації про наслідки російської агресії та в захисті переслідуваних на території Росії і окупованих територіях українців”, – сказано в заяві.

У заяві також сказано, що раніше українські та іноземні правозахисники вже зверталися до української влади з вимогою закрити справу Леонової, однак вона залишилась без уваги. 

“Ми вважаємо, що ці неорадянські практики повинні залишитися в минулому, тому вимагаємо дотримання законності та поваги до прав людини з боку правоохоронних органів. Ми підтримуємо позицію суддів, які вже двічі виносили рішення про необґрунтованість пред’явлених Анастасії підозр”, – додають правозахисники. 

В грудні 2015 року співробітники СБУ затримали Леонову, а також ще двох громадян Росії і трьох громадян України, які, на думку спецслужб, були членами диверсійно-розвідувальної групи і готували теракт у Києві.

12 січня 206 року Леонова почала голодування, висловивши таким чином протест проти арешту і утримання під вартою. 22 січня вона його припинила.

У ніч проти 6 березня у Леонової закінчився термін арешту і вона вийшла з Лук’янівського СІЗО. Однак уже 15 березня слідчий суддя знову виніс рішення про обрання Леоновій запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

17 травня адвокат Леонової Максим Козуб повідомив, що вона знову вийшла з Лук’янівського СІЗО.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter