Правозахисники вимагають припинити переслідування дітей, втягнутих у збройний конфлікт

Дата: 03 Червня 2016
A+ A- Підписатися

Президент повинен стати на захист прав дітей та засудити будь-яке заохочення до приєднання неповнолітніх до збройних формувань.

Про це заявила Коаліція “Права дитини в Україні” у відкритому листі. Правозахисники також провели акцію під адміністрацією президента.

“Захист прав дитини під час збройного конфлікту є найпершим завданням держави. Чи є хтось важливіший за дітей?” – говорить Ксенія Карагяур, юристка Всеукраїнського благодійного фонду “Право на захист” у партнерстві з HIAS.

“Згідно з міжнародними стандартами, зокрема Паризьким принципам, Другим факультативним протоколом Конвенції ООН про права дитини та іншими міжнародними документами, які визнані Україною, діти під час збройних конфліктів повинні отримувати особливу турботу та повагу. На жаль, Президент раніше назвав 21 загиблого юнака до 18, а у відповіді на запит Коаліції зазначено, що таких фактів немає. На жаль, замість реабілітації, 8 кримінальних справ порушено проти неповнолітніх, які брали участь у військових діях з боку так званих “молодих республік” та самі зізналися в цьому після повернення на підконтрольну частину України”, – підкреслила Світлана Тарабанова, координаторка гуманітарного напряму, одна з учасниць коаліції.

Правозахисників обурило кримінальне переслідування неповнолітніх, які були завербовані для участі в незаконних збройних формуваннях “ДНР”. Вони вимагають визнати таких дітей жертвами, а до кримінальної відповідальності притягувати дорослих.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter