Правозахисники вимагають у влади пояснень, чому винні у злочинах Майдану безперешкодно залишають країну

Дата: 27 Квітня 2017
A+ A- Підписатися

Організація “Євромайдан SOS” заявляє про існування в Україні налагодженої системи уникнення відповідальності обвинувачених у злочинах під час Євромайдану і вимагає від представників владних органів пояснень з цього приводу.

Про це йдеться у відкритому зверненні “Євромайдан SOS” до адміністрації президента, керівництва Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Ради суддів та Вищої Ради правосуддя щодо обґрунтованих пояснень цієї ситуації.

Автори звернення нагадують, що два тижні тому чотири колишні співробітники “Беркуту” сіли на автобус та спокійно виїхали до Росії. Перед цим суд відпустив їх із-під варти, оскільки “ризики переховування від органів досудового розслідування або суду, нищення доказів або впливу на свідків” не підтвердилися.

“Це вже далеко не перша втеча обвинувачених у злочинах, вчинених під час протестів. Ми можемо згадати відпущеного під домашній арешт екс-командира спецроти Беркуту Дмитра Садовника, водія автомобіля, на якому викрадали Вербицького та Луценка, Віктора Тиндюка, обвинуваченого у викраденні та побитті протестувальників міліціонера-тітушку Таввакума Рагімова”, – говориться у зверненні.

Також, за інформацією правозахисників, така ситуація знову може повторитися. Адже єдиний затриманий підозрюваний у справі незаконної передачі зброї зі складів МВС “тітушкам” Ростислав Заворотний сьогодні опівночі може вийти на свободу. Судді навмисне затягують питання продовження запобіжного заходу та по колу перекладають відповідальність одне на одного, щоб не розглядати її.

У “Євромайдан SOS” наголошують, що мають місце не поодинокі випадками, а існує відлагоджена система уникнення  відповідальності.

“І ця система просто не могла б існувати без прямого потурання нинішньої влади”, – стверджують автори звернення.

Євромайдан SOS вимагає від адміністрації президента, керівництва Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Ради суддів  та Вищої Ради правосуддя обґрунтованих пояснень цієї ситуації.

“Нас особливо цікавить, чи буде щось нарешті зроблено, щоб припинити цю практику”, – підсумовують автори заяви.

Нагадаємо, за інформацією адвоката Небесної сотні Павла Диканя, у ніч на 28 квітня з-під варти можуть звільнити Ростислава Заворотного, який є єдиним затриманим підозрюваним у справі незаконної передачі зброї МВС та “тітушкам” для силового розгону Майдану. Строк його тримання під вартою закінчується опівночі.

Справа розглядається Шевченківським районним судом Києва і перебуває на стадії підготовчого засідання. На ньому, зокрема, має вирішуватися продовження запобіжного заходу.

За словами Павла Диканя, судді затягують цю справу і по колу перекладають відповідальність одне на одного, щоб не розглядати її.

Павло Дикань також нагадав, що один раз суд уже випускав Заворотного, але потім знову обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Всього у справі про передачу зброї МВС “тітушкам” четверо обвинувачуваних: Ростислав Заворотний знаходиться під вартою, а інші три фігуранти – під особистим зобов’язанням. Заворотного підозрюють в незаконному отриманні 20 лютого 2014 року 408 автоматів Калашникова і 90 тис. патронів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter