Громадськість просить Порошенка засудити слова Турчинова про “загрозу ґендерної диктатури”

Дата: 14 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

Правозахисники просять президента України відреагувати на дискримінаційні заяви секретаря РНБО Олександра Турчинова про втілення політики ґендерної рівності як загрози традиційним українським цінностям та засудити спробу дискредитувати дії уповноваженої з питань ґендерної політики Катерини Левченко.

Про це йдеться у оприлюдненій заяві, яку підписали десятки громадських активістів та правозахисних організацій.

12 грудня на сайті “LB.UA” та офіційній сторінці секретаря РНБО Олександра Турчинова  вийшов текст “Неомарксизм або подорож у безодню”. У матеріалі, як йдеться в заяві, він висловив різку необгрунтовану критику діяльності Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики Катерини Левченко. Остання обіцяла звернутися до Служби безпеки України через “поширення в обласні та міські ради звернень із закликами захистити “інституцію сім’ї” в Україні. 

У своєму тексті Олександр Турчинов назвав активістів, які виступають за рівні права, неомарксистами та звинуватив їх у ненависті до християнства. 

“Біблію не перепишеш, а в ній сказано, що Господь ну дуже не толерантно ставиться до збочень. Вона говорить, що, створивши людину за своїм образом і подобою, Бог створив лише чоловіка і жінку – лише дві статі, а не сотню ґендерів”, – наголошував секретар РНБО. 

У свою чергу правозахисники називають заяву Турчинова неприпустимою для посадової особи, а деякі з висловлених ним тез — відвертими проявами мови ненависті, що ведуть до розпалювання ворожнечі за гендерною ознакою та ознакою сексуальної орієнтації.

“Подібні висловлювання порушують права людини та суперечать міжнародно-правовим зобов’язанням і національному законодавству України щодо захисту прав жінок і недопущення дискримінації. Висловлена Секретарем РНБО позиція щодо розслідування Службою безпеки України заяви Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики стосовно серії звернень органів місцевого самоврядування щодо “захисту інституції сім’ї в Україні” може розцінюватися як спроба тиску високопосадовця на СБУ”, – зауважили вони. 

Підписанти заяви також акцентують, що небезпечним для інтересів суспільства та держави є те, що у своїй публічній позиції пан Турчинов як Секретар РНБО просуває необхідність інтегрування своїх особистих цінностей і релігійних переконань у державну політику, що має на меті обмеження прав осіб з іншими переконаннями та суперечить Конституції.   

Занепокоєння у активістів викликає й те, що у своєму тексті пан Турчинов прирівняв правозахисників та громадських активістів до прибічників комунізму та “русского мира”, що, на їх переконання, може погіршити гостру ситуацію тиску та нападів на активістів в Україні.

Слова Турчинова, на думку правозахисників, сприймаються як однозначна критика, зокрема, й особистої позиції Президента України, який неодноразово говорив про необхідність дотримання державою політики недискримінації.

“Менше ніж тиждень тому, ви під час свого виступу на другому Українському жіночому конгресі наголосили на тому, що ми будуємо справжню європейську державу, в якій немає місця дискримінації. Ви висловилися за ратифікацію Стамбульської конвенції щодо боротьби з насильством стосовно жінок, певно, усвідомлюючи важливість прийняття документу. Ви також запевнили, що Україна впевнено рухається у напрямку підтримки “сили жіноцтва”. Ви зауважили, що наше завдання і спільна відповідальність – з повагою ставитися до кожної особистості, без упереджень, дискримінації і на принципах гендерної паритетності”, – нагадують очільнику держави правозахисники та додають, що поділяють ці прагнення, і саме тому вважають неприпустимими публічні дискримінаційні висловлювання з боку будь-якого представника влади або політика.

Порошенка закликають висловити публічну позицію щодо тез, оприлюднених Турчиновим, та підтримати Урядову уповноважену з ґендерних питань.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter