Правозахисники просять ЄС призначити спецпредставника по Криму

Дата: 23 Березня 2017
A+ A- Підписатися

Коаліція українських правозахисних організацій озвучила рекомендації керівництву України та очільникам Євросоюзу щодо кроків із деокупації Криму та забезпечення прав людини на півострові.

Про це у Брюсселі у кулуарах міжнародного семінару “Права людини в Україні: ключові виклики та досягнення” розповів співзасновник громадської ініціативи “Крим SOS” Алім Алієв, передає Укрінформ.

“Нам важливий представник щодо Криму і окупованих територій від Європейського Союзу, який буде просувати питання деокупації півострова та захисту прав людини”, – заявив представник коаліції українських правозахисних організацій.

Алієв також наголосив на важливості запровадження міжнародного формату переговорів щодо Криму, якого досі не створено.

Далі, за його словами, необхідно розширити персональні санкції проти тих, хто причетний до окупації Криму.

“Нині діють санкції стосовно верхівки Російської Федерації. Але немає обмежувальних заходів проти багатьох інших осіб, які закріплювали анексію та порушували права людини на півострові”, – пояснив Алієв.

Він також відзначив необхідність моніторингу вже чинних секторально-економічних санкцій, навівши приклад діяльності на території окупованого Криму однієї із відомих європейських торговельних мереж.

“Далі важлива річ – це розміщення постійних місій правозахисників на півострові. Ми зараз констатуємо велику кількість порушення прав людини у Криму. Їх дуже багато, але немає повної картини”, – зазначив Алієв.

Говорячи про другу частину рекомендацій, яка адресована керівництву України, громадський активіст назвав, насамперед, необхідність розробки стратегії із деокупації Криму.

“Також йдеться про державну програму підтримки родин кримських політв’язнів, убитих та зниклих на території півострова”, – сказав Алієв.

Окрім цього, рекомендується спростити процедури в’їзду з України до Криму для іноземних журналістів, правозахисників та адвокатів.

Також правозахисники виступають за скасування відповідних постанов Кабінету міністрів та Національного банку України про те, що жителі Криму не є резидентами України.

“Важливим є забезпечення мовних і освітніх прав наших громадян у Криму. Адже Росія на окупованій території придушує український і кримськотатарський контексти та нарощує російський”, – заявив Алієв.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter