Правозахисники презентували доповідь про ксенофобію в Україні

Дата: 28 Квітня 2015
A+ A- Підписатися

Моніторинговим групам складніше працювати, бо на окупованих територіях колишні методи збору інформації практично не діють. Метою українських груп є документування злочинів на ґрунті расової, етнічної та релігійної ненависті, а не боротьба з російською пропагандою.

Як повідомляє Євроазіатський Єврейський Конгрес, про це говорили експерти під час презентації інформаційно-аналітичної доповіді Групи моніторингу прав національних меншин “Ксенофобія в Україні в 2014 році на тлі революції та інтервенції”.

У доповіді детально висвітлені теми насильства і вандалізму на ґрунті етнічної, расової і релігійної ненависті в Україні в 2014 році; антисемітизму, гомофобії, репресій щодо кримськотатарського національного руху, ксенофобії на території Криму і контрольованих агресором частин Донецької та Луганської областей, релігійних переслідувань і ксенофобської складової ідеології “Русского міра” на окупованих територіях.

За словами В’ячеслава Ліхачова, керівник Групи моніторингу прав національних меншин в Україні, низка кишенькових псевдоправозахисних та громадських організацій в Росії готують пропагандистські “моніторинги”, які описують порушення прав національних меншин в Україні.

Значну роль в організації вторгнення на Донбас зіграли політтехнологи, і значення інформаційної війни проти України не можна недооцінювати. Однак пропаганда, як і протистояння пропагандистським міфам, не є нашим завданням. Метою групи є скрупульозна фіксація наявних злочинів на ґрунті расової, етнічної та релігійної ненависті, перевірка інформації та аналіз зафіксованих тенденцій“, – говорить В’ячеслав Лихачов.

Моніторинговим групам стало складніше працювати – колишні методи збору інформації на окупованих територіях практично не діють.

Через те, що левова частка порушень прав людини взагалі і прав меншин зокрема припадає саме на окуповані території, це значно ускладнює роботу“, – коментує Тетяна Безрук, співкоординатор Групи моніторингу прав національних меншин в Україні.

Співголова Асоціації єврейських громад та організацій (Вааду) України Йосиф Зісельс у своєму виступі говорив про співпрацю організацій національних меншин та органів державної влади, а також торкнувся проблеми провокацій, спрямованих на ускладнення міжнаціональної ситуації в Україні.

Нагадаємо, нещодавно мережа “Ініціатива розмаїття”, що координується Міжнародною організацією з міграції та Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців, здійснила моніторинг випадків злочинів на ґрунті ненависті за 2014 рік. За даними моніторингу, зафіксовано 19 випадків насильства з підозрою расової мотивації, від яких постраждали вихідці з таких країн, як Уганда, Чад, Судан, Ефіопія, Сомалі, Камерун, а також громадяни України єврейського та ромського походження.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter