Правозахисники підозрюють Авакова у перевищенні повноважень

Дата: 26 Липня 2016
A+ A- Підписатися

Міністр внутрішніх справ не має повноважень на прийняття рішення про обмеження свободи мирних зібрань.

Про це у коментарі “Главкому” сказала Олександра Матвійчук, голова правління міжнародної правозахисної групи “Центр громадянських свобод”.

“Напевно, паралельно він подав позов до суду. Хресний хід почнеться завтра о шостій ранку. Теоретично у суду є цілий день для розгляду. Якщо ж перекриття вулиць здійснено на рівні Міністерства внутрішніх справ, то Аваков, очевидно, перевищив свої повноваження”, – зазначила вона.

За словами Матвійчук, в Україні свобода мирних зібрань захищена статтею 39 Конституції і відповідною статтею Європейської конвенції про захист прав людини.

“Вони говорять про те, що обмеження мирних зібрань відбуваються у суворій відповідності до закону, судовим рішенням… Будь-які заклики у Facebook міністра внутрішніх справ не можуть стати підставою для обмеження свободи мирних зібрань”, – додала вона.

Правозахисниця підкреслила: без звернення до суду не можна перешкоджати навіть тим зібранням, які можуть бути потенційно небезпечними.

“Якщо правоохоронні органи вважають, що є високий рівень небезпеки, і вони нездатні її нейтралізувати – тобто, розписуються у власній неспроможності виконати свій позитивний обов’язок, – тоді це питання має вирішуватися судом. І суд вже, відповідно до стандартів, має пройти вже триступеневий тест, наскільки ці обмеження дійсно є необхідними в демократичному суспільстві для захисту тих цілей, які в цьому випадку ставляться, і чи не можна було без цих обмежень досягти їх”, – сказала Матвійчук.

Аналогічну думку на Facebook висловив представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Михайло Чаплига.

За його словами, блокування маршруту хресного ходу вулицями Києва правоохоронцями, про яке повідомив Аваков, суперечить закону. Поліція зобов’язана лише виконувати позитивні зобов’язання держави в частині забезпечення безпеки і правопорядку.

Як відомо, сьогодні міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що силами Нацполіціі і Нацгвардії – МВС заблоковано прохід ходи вулицями Києва.

“Безпека громадян – вище за релігійні ритуали”, – так пояснив своє рішення Аваков.

Всеукраїнська Хресна хода розпочалася з двох точок — з міста Святогірськ Донецької області 3 липня, та з Почаївської Лаври, яка знаходиться в Тернопільській області, — 9 липня.

За даними Головного управління розвідки Міноборони України російські спецслужби мають намір використовувати “хресний хід” Української православної церкви Московського патріархату для організації провокацій.

Безпеку “хресної ходи” УПЦ МП в Києві мають забезпечувати близько 4,5 тис. співробітників поліції. В Києві встановлені металошукачі, а також введений паспортний режим.

Бориспільська міська рада на позачерговому засіданні в п’ятницю, 22 липня, заборонила “хресний хід” УПЦ МП через Бориспіль.

Вранці 26 липня учасники пікету не пропустили хресну ходу Борисполя.

Організатори “ходи” вирішили піти в обхід Борисполя, безпосередньо на Київ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter