Правозахисники передадуть до МКС докази злочинів під час окупації Криму

Дата: 03 Грудня 2015
A+ A- Підписатися

Правозахисники передадуть докази вчинення воєнних злочинів та злочинів проти людяності під час окупації Криму до Міжнародного кримінального суду в Гаазі. 

Про це заявила голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик під час презентації звіту “Крим без правил”.

Вона розповіла, що йдеться про знищення і привласнення майна, використання цивільних осіб для прикриття та захоплення військових частин, незаконна депортація тощо.

Одним із найсерйозніших злочинів експерти вважають переселення громадян РФ на окуповану територію. 

“Це той злочин, який спричиняє демографічну зміну населення, зміну складу населення. Це один із найжорсткіших злочинів, які тільки можна собі уявити. Це також обов’язковий призов у збройні сили держави-окупанта без права вибору”, – заявив юрист Антон Кориневич.

“Факти, які ми збираємося передати до Міжнародного кримінального суду – це вбивства, тортури і насильницькі зникнення. Якщо говорити про вбивства – це можуть бути вбивства Ришата Аметова, або українського військовослужбовця Сергія Кокурина. У березні 2014 року був спалах викрадень і катувань”, – підкреслила Тетяна Печончик.

Нагадаємо, у лютому Верховна Рада проголосувала дозволити розширити юрисдикцію Міжнародного кримінального суду на злочинии, що мали місце під час окупації Криму та на Донбасі. Відповідно до Римського статуту (статутного документу МКС), який Україна досі не ратифікувала, прокурор суду може розслідувати злочини в Україні за процедурою ad hoc після відповідного звернення держави. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter