Правозахисники говорять, що Костенка не лікують після катувань

Дата: 28 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

Протягом двох місяців активісту Євромайдану Олександру Костенку не надають медичну допомогу.

“Коли катували Олександра Костенка, йому дуже серйозно у декількох місцях зламали руку. Ми протягом майже трьох місяців домагались, щоб йому зробили операцію. Якраз тоді адвокат Дмитро Сотніков багато разів звертався до адміністрації ізолятора, до інших установ. Все ж таки йому провели операцію. Він протягом декількох місяців був у гіпсі”, – розповідає Центру інформації про права людини заступниця голови Кримської польової місії з прав людини Ольга Скрипник.

За її словами, два місяці тому активісту зняли гіпс. Але у нього була дуже серйозна операція без “нормальних медикаментів”, а тому з цією рукою треба працювати, аби вона взагалі могла рухатись і нормально функціонувати.

“А для цього необхідно, щоб прийшов звичайний лікар із травмпункту, подивився на цю руку і визначив, які треба маніпуляції з цією рукою робити, а також які ліки необхідно приймати. Людина знаходиться у місці несвободи, тому не так просто прийти його матері з ліками. Щоб мати принесла йому ліки, потрібно, щоб був висновок лікаря, а він вже два місяці не приходить. Мати неодноразово телефонувала йому. Він постійно знаходить підстави, аби не приходити. Можливо, лікаря залякали. Можливо, він сам заляканий і не хоче лікувати. Але все ж таки це його обов’язок”, – каже правозахисниця.

За її словами, оскільки є вирок і відбулась апеляція у справі активіста, то зростають шанси його переведення в інше місце несвободи.

“Ми навіть не знаємо, куди. Але ми ж розуміємо, що, скоріше за все, дуже далеко. І мати просто не зможе бути поряд, і тоді людина залишиться інвалідом”, – каже Ольга Скрипник.

Правозахисники Кримської польової місії збираються звернутись до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської.

“Ми будемо писати пані Лутковській. Можливо, вона звернеться до Елли Памфілової (омбудсман РФ – ред.) та до Людмили Лубіної (“Уповноважена з прав людини” окупованого Криму – ред.), але Лубіна і так обізнана у ситуації з Костенком”, – зауважує Ольга Скрипник.

У травні 2015 року Київський районний суд Сімферополя засудив активіста Євромайдану Олександра Костенка до 4-х років і 2-х місяців ув’язнення в колонії загального режиму.

В анексованому Криму його звинуватили в тому, що він наніс шкоду здоров’ю співробітника кримського “Беркуту” Віталія Полієнка. Слідство стверджує, що 18 лютого в Маріїнському парку біля будівлі Верховної Ради Костенко жбурнув камінь у силовика, а також без дозволу зберігав ствол від нарізної зброї, який знайшли у його помешканні в Сімферополі.

Сам Олександр Костенко провини не визнає. Раніше він у своєму відкритому листі заявив про постійні знущання, погрози та вимагання дати свідчення проти учасників Майдану. Сторона захисту наполягає на політичному підґрунті справи.

1 липня 2015 року слідчий комітет Росії відкрив кримінальне провадження проти рідного брата активіста – Євгена Костенка за ч. 2 ст. 297 КК Росії (Неповага до суду). Правозахисники досі не можуть встановити місцезнаходження батька Олександра – Федора Костенка.

За даними правозахисної волонтерської ініціативи “Євромайдан SOS”, зараз в окупованому Криму за політичними мотивами утримуються щонайменше п’ятеро в’язнів. Це фігуранти справи 16 лютого – Ахтем Чийгоз, Алі Асанов, Мустафа Дегерменджи, учасник Євромайдану Олександр Костенко, власник приватної школи іноземних мов Юрій Ільченко, а також представники руху “Хізб ут-Тахрір”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter