Праворадикальний рух “Карпатська Січ” закликав до насильства щодо іноземців в Ужгороді

Дата: 07 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Праворадикальний рух “Карпатська Січ” опублікував у своєму фейсбуку допис із завуальованим закликом до насильства щодо іноземців в Ужгороді. 

На це увагу видання ZMINA звернув керівник Групи моніторингу прав національних меншин В’ячеслав Ліхачов. 

Фрагмент “виховної бесіди” руху з іноземцем / телеграм-канал “Карпатської Січі”

Допис руху “Карпатська Січ” супроводжує новину “Суспільного”, в якій ідеться про затримання в Ужгороді чотирьох іноземців, підозрюваних у зґвалтуванні жінки.  

“Ніколи такого не було, і ось знову. Цієї ночі чотири “гості зі Сходу” в Ужгороді викрали на вулиці жінку, привезли у свій будинок і зґвалтували. В минулому ми неодноразово проводили виховні бесіди з іноземцями. Інколи доволі жорсткі. Після таких випадків багато містян звинувачували нас у расизмі й розповідали про бідних знедолених студентів, які приїхали в Україну вчитися, щоб потім повернутися додому. Оці четверо цієї ночі теж училися? Програмою якого з ужгородських вузів передбачені зґвалтування?” – пишуть у публікації.

Її супроводжує посилання на відео з телеграм-каналу “Карпатської Січі”, в якому група учасників руху змушує іноземця стати на коліна та вибачитися перед жінкою, якій він, як стверджують у супровідному дописі, погрожував ножем, потім чоловіка б’ють. 

В’ячеслав Ліхачов, коментуючи публікацію, нагадує, що “криміналізація” групи за етнічною ознакою неминуче веде до зростання нетерпимості щодо цієї групи та робить ймовірнішим насильство на ґрунті ненависті.

Експерт додає, що звинуваченнями в “схильності” певної етнічної групи до кримінальної поведінки часто-густо виправдовують і мотивують на жорстоке насильство щодо неї:   

“У публікації як позитивний приклад наводять доволі жорстоку “виховну бесіду” з іноземцем, а риторичне питання: “Чи не час поставити гостей на місце?”, вочевидь, у цьому контексті слід сприймати як завуальований заклик до насильства. Він натомість може надихнути на насильницькі дії прихильників руху чи людей, які просто підпали під емоційний вплив ненависницьких постів на його сторінці”. 

Нагадаємо, що раніше в Івано-Франківську комунальне підприємство “Муніципальна інспекція “Добродій” розпалювало ненависть щодо ромів. Зокрема, воно вдавалося до мови ворожнечі, створювало узагальнений образ того, що всі роми є злочинцями, а також публікувало адреси ромських поселень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter