Правоохоронці оголосили перші підозри за викрадення Росією з Херсонщини українських дітей

Дата: 30 Червня 2023
A+ A- Підписатися

30 червня, у пʼятницю, про підозру повідомили трьом фігурантам справи про викрадення 48 українських сиріт з херсонського дитячого будинку. Їхні дії кваліфікували як порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України). Подібні підозри оголосили вперше.

Про це заявили в Офісі генерального прокурора. 

Ігор Кастюкевич, Тетяна Завальська, Вадим Ільмієв. Фото з відкритих джерел

Серед підозрюваних – депутат державної думи федеральних зборів РФ, начальник незаконно створеного окупаційною владою “Департаменту охорони здоровʼя Військово-цивільної адміністрації Херсонської області” та виконувачка обов’язків головного лікаря “Херсонського обласного Будинку дитини”. 

Як пише “Українська правда”, йдеться про Ігоря Кастюкевича, Вадима Ільмієва та Тетяну Завальську.

Так, за даними слідства, Кастюкевич керував процесом депортації дітей. Він відповідав за розвʼязання соціальних питань населення регіону та питань дітей в окупованому Криму.

Спочатку Ільмієв та Завальська організували депортацію двох дітей до РФ. Приводом для цього нібито стало проходження обстеження у московській лікарні. До цього дітей утримували у незаконно створеному окупаційною владою Будинку дитини на базі Херсонського обласного дитбудинку.

2 вересня 2022 року невстановлені особи забрали та на авто депортували до РФ двох українських дітей з Херсона.

Після цього 21 жовтня 2022 року персонал незаконно створеної на чолі з виконувачем обовʼязків головного лікаря за вказівкою псевдопосадовця передали ще 46 дітей невстановленим особам. Відбувалося це у присутності та під контролем депутата держдуми федеральних зборів Російської Федерації.

Дітей вивезли на територію тимчасово окупованого Кримського півострова. Наразі їхня доля залишається невідомою.

Під час передачі дітей для їх подальшого переміщення саме депутат держдуми федеральних зборів РФ контролював процес розсаджування дітей в автобуси та їх переміщення.

Раніше ZMINA писала, що російська влада передала під “попередню опіку” 1 184 дітей, яких загарбники депортували з окупованих територій України. Це втричі більше, ніж ті заявляли публічно. Зокрема, це можуть бути діти-сироти, які жили в дитячих будинках на окупованих територіях або втратили батьків під час війни. 

Нагадаємо, що за всиновлення українських дітей російські сім’ї отримують суми в проміжку від 28 до 156 тисяч рублів щомісячно. Відомі випадки, коли з крайніх регіонів РФ на тимчасово окуповану територію України приїжджали російські сім’ї та всиновлювали одразу по 10–12 дітей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter