Суд визнав бездіяльність поліції у справі дніпровського активіста Новохатька

Дата: 17 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Суд виніс ухвалу, якою зобов’язав поліцію надати активістові Всеволоду Новохатьку можливість ознайомитися з постановами щодо закриття двох проваджень, де він виступає потерпілим.

Про це повідомили в Українській Гельсінській спілці з прав людини. 

Суд визнав бездіяльність поліції у справі дніпровського активістаСуд змусив правоохоронців надати дніпровському…

Опубліковано Українська Гельсінська спілка з прав людини – УГСПЛ Середа, 17 червня 2020 р.

Судді зобов’язали поліцію надати активісту копію постанови про закриття справи за фактом перевищення повноважень. У травні 2018 року на чоловіка напали невідомі, завдали тілесних ушкоджень та вкрали флешку. Після цього поліція зареєструвала кримінальне провадження за ст. 121 (“Умисне легке тілесне ушкодження”), а трохи згодом – за ст. 364 (“Зловживання владою або службовим становищем”). Перша стосувалася безпосередньо нападу на активіста, друга зареєстрована у зв’язку з тим, що, на думку Всеволода, посадові особи УПП потурали захопленню вулиці, яку він захищав від незаконного перекриття МАФами. Однак згодом обидві справи закрили без відома Новохатька.

Суд також зобов’язав слідчі органи розглянути клопотання Новохатька щодо його ознайомлення з матеріалами справи та постановою про її закриття за фактом завданих йому тілесних ушкоджень. За словами захисників активіста, фактично обидві ухвали – це визнання бездіяльності правоохоронців. Однак, як додають адвокати, жодна з них не розв’язує ключових питань, які виникають під час розслідування справ нападів на активістів, а саме не допомагає знайти виконавців і замовників та не карає слідчих за неефективне розслідування.

“В Україні неможливо оскаржити неефективність слідства в цілому, на відміну від деяких країн Європи, які поступово ухвалюють профільні закони. Для цього в нас наразі тільки ЄСПЛ”, – додає адвокатка Олена Куваєва.

Нагадаємо, що напад на Новохатька стався ще 2018 року. Тоді невідомі напали на нього вранці за 300 метрів від дому. Однак поліція неохоче розслідувала справу та лише через чотири доби після нападу зв’язалася з потерпілим. Новохатько пов’язав напад на себе із власними публікаціями про зловживання з боку Дніпровської місцевої влади та очільників місцевої поліції. Щоб відстояти свої права, Новохатько дійшов до ЄСПЛ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter