Правоохоронці не розслідують вбивства у військових частинах

Дата: 22 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Правозахисники готують скарги до Генпрокуратури та військової прокуратури Дніпропетровська через неналежне проведення розслідування вбивства двох військовослужбовців.

Як повідомляє офіційний сайт Української Гельсінської спілки з прав людини, родичі загиблих бійців звернулись по допомогу до юристів спілки, оскільки правоохоронні органи не проводять якісного розслідування злочинів, скоєних щодо військовослужбовців.

Одного з бійців 13-го Чернігівського окремого мотопіхотного батальйону під час чергування на блок-пості в селі Кліщіївка Донецької області було поранено вистрілом у шию. Наступного дня, 30 червня, він помер. За словами очевидців, стріляв не супротивник, а заступник командира цього ж батальйону. Досі не зроблено жодних кроків щодо розслідування справи, зокрема, не затримано заступника командира. На думку Володимира Плетенка, юриста Дніпропетровської громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини, це є грубим порушенням, оскільки, якщо він скоїв злочин, то, перебуваючи на волі, може погрожувати свідкам та знищити всі докази своєї провини. 

Ще одного військового знайшли непритомним і зв’язаним по руках і ногах на території 93-ї механізованої бригади у смт. Черкаське Дніпропетровської області. Досі не з’ясовано причини та обставини вбивства, керівництво військової частини не притягнули до відповідальності за порушення статутних правил внутрішньої служби. Незважаючи на те, що злочин було скоєно на території військової частини, військова прокуратура не втручалася у розслідування. У червні цього року справу було закрито через відсутність складу кримінального правопорушення.

Зараз юристи готують скаргу до Генеральної прокуратури України з приводу недбалого ставлення військової прокуратури Дніпропетровського гарнізону в першому випадку та скаргу до прокуратури Дніпропетровська щодо бездіяльності слідчого по другій справі.

Юрист Володимир Плетенко говорить, що у справі військового, тіло якого знайшли зі зв’язаними руками та ногами, кляпом у роті, слідчий у постанові написав, що “покійний помер власною смертю”.

Юрист також дивується, що досі не встановлено, хто зв’язав загиблого: “Це виглядає дивним, щоб на території закритого об’єкту, де цілодобово чергують військові, не знайшли людей, які скоїли злочин”.

Щодо другої справи Володимир Плетенко зазначає, що досі не опитано свідків та не призначено балістичної експертизи. 

Нагадаємо, у травні міжнародна правозахисна організація Amnesty International у своєму звіті зазначала, що на Донбасі як бойовики, так і українські військові піддавали тортурам людей, які потрапили у полон, а також використовували їх як “валюту” для обміну полоненими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter