Правоохоронці на Львівщині незаконно затримували людей – омбудсман

Дата: 23 Липня 2015
A+ A- Підписатися

У Жидачівському районі Львівщини працівники прокуратури та МВС затримували людей без ухвали суду та маніпулювали часом фактичного затримання.

Як повідомляє офіційний сайт Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, у липні 2015 року в ході проведення спеціального провадження Уповноваженого було виявлено низку порушень прав та свобод людини в діяльності органів внутрішніх справ та прокуратури у Жидачівському районі Львівської області.

Йдеться про незаконні затримання людей за підозрою у злочинах без ухвали слідчого судді та суду; маніпуляції з часом фактичного затримання; порушення, що впливають на дотримання прав людини при складенні процесуальних документів; порушення при призначенні строку тримання під вартою через маніпуляції з часом затримання; порушення права на захист.

Також виявлено ознаки порушення прав людини з боку суддів, які, вирішуючи питання про обрання запобіжного заходу, неналежним чином реагують на незаконні затримання та інші порушення прав людини з боку правоохоронців.

Зараз отримана інформація опрацьовується, готуються відповідні акти реагування Уповноваженого для усунення порушень та вжиття заходів з метою недопущення їх у подальшому.

Як зазначено на сайті Уповноваженого, в листопаді 2014 року аналогічні порушення були виявлені в діяльності органів внутрішніх справ та прокуратури Сихівського району Львова. За результатами провадження було внесене подання Уповноваженого Генеральному прокурору України для проведення розслідування.

Нагадаємо, під час моніторингового візиту в квітні представники Секретаріату Уповноваженого та громадські активісти з’ясували, що у Жовтневому райвідділі Маріуполя не фіксується час фактичного затримання людей, працівники не повідомляють про затримання до центру безоплатної правової допомоги.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter