Правоохоронці на акціях протесту повинні мати розпізнавальні нашивки

Дата: 17 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Громадськість не розуміє, на яких підставах мирні зібрання охороняють представники воєнізованих формувань.

Про це під час телемарафону “Свобода мирних зібрань в Україні сьогодні” заявив директор Центру досліджень правоохоронної діяльності Олег Мартиненко.

“В той час, як зник “Беркут”, з’явились воєнізовані формування, і ми навіть не знаємо, кому вони підпорядковуються. І навіть коли ми дізнаємось, що це, до прикладу, батальйон “Київ-1″, то ми на сторінці МВС не можемо навіть знайти положення, на підставі чого вони працюють або несуть службу. Виникає багато запитань: які у них повноваження, чи можуть вони затримувати людей, хто вони – військові чи міліціонери? Є велика кількість питань, і МВС не підтримує політику відкритості в цьому питанні. У нас є питання, як громадському суспільству реагувати на такі формування”, – каже Олег Мартиненко.

Координаторка групи громадського спостереження “ОЗОН” Валерія Рибак каже, що для учасників мирних зборів має бути чітко ідентифіковано представників сторін.

“Я, як людина, яка опинилася серед різних людей у камуфляжі, у невідомих формах, не можу зрозуміти, що мені робити у випадку небезпеки: чи бігти, чи до когось звертатись”, – каже Валерія Рибак.

Під час мирних зібрань представники міліції або внутрішні війська часто перебувають без чітко ідентифікуючих нашивок, що є порушенням українського законодавства.

“Скільки б ми не писали скарг, ми не отримуємо нормальних відповідей про те, чи відбуваються якісь розслідування, які пояснювали б, хто ці люди, що вони роблять і т. д.”, – пояснює Валерія Рибак.

Олег Мартиненко наголошує, що МВС не співпрацює з організаторами акцій у питанні ідентифікації оперативників.

“Під час мирних зібрань дійсно немає контакту між організаторами мирних зборів та старшим із МВС. Зрозуміло, серед мітингуючих викликають напругу люди, які до них не належать і вони не знають, чи це співробітник оперативних служб чи ж бо це провокатор, який зараз кине камінь в міліціонера. І тоді міліція скаже: “Ну от, бачите, мирні збори явно переросли в немирні, і ми застосовуємо ті заходи, які прописані законом”. Ну, а далі – водомет, дубинки і велика кількість публікацій в пресі”, – підсумовує Олег Мартиненко.

Нагадаємо, експерти зазначають, що нова патрульна поліція послуговується старим уставом патрульно-постової служби радянського зразка, а тому не має чітких алгоритмів поведінки під час мирних зібрань.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter