Медіаюристи звернулися до Європейського суду щодо підписів депутатів

Дата: 03 Квітня 2015
A+ A- Підписатися

Європейський суд визначатиме, чи є підпис народного депутата конфіденційної інформацією.

Як повідомляє “Українська правда“, Інститут Медіа Права сьогодні звернувся з відповідним позовом до Європейського суду в інтересах кореспондентки видання Оксани Коваленко.

Йдеться про підписані депутатами списки реєстрації “виїзного” засідання Верховної Ради на Банковій 4 квітня 2013 року.

Тоді Партія регіонів та КПУ замість того, щоб вести переговори з опозицією, в порушення регламенту провели так зване “виїзне засідання” у приміщенні парламентських комітетів. Депутати реєструвалися лише письмово, ставлячи свої підписи. Під час голосувань підконтрольна Януковичу лічильна комісія “нараховувала” небхідну кількість голосів “за”. Проте депутатів від опозиції, які могли б проконтролювати голосування, до зали не пустили, як і журналістів“, – зазначає Оксана Коваленко.

За її словами, є сумніви, що всі депутати прийшли на засідання, і тому важливо побачити списки з живими підписами. Журналістка намагалася отримати доступ до списків за допомогою інформаційних запитів до Апарату Верховної Ради, але там вирішили, що ця інформація є конфіденційною.

В усіх інстанціях суд став на бік посадовців, незважаючи на те, що підпис депутата оприлюднюється ЦВК разом з майновою декларацією, а також депутати підписують велику кількість листів, запитів, відповідей на звернення. 

Оксана Коваленко та її представники розраховують на позитивне рішення Європейського суду.

“Відкриття підписів народних депутатів може стати підставою для порушення кримінальних справ, оскільки є всі підстави вважати, що кворуму на засіданні не було, а частина підписів є підробленими“, – зазначив директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко.

Як відомо, 4 квітня 2013 року через блокування трибуни депутати від більшості у складі ПР, КПУ та деяких позафракційних депутатів пішли на “збори” на вулиці Банковій. Пізніше депутати від більшості вирішили оголосити збори засіданням Верховної Ради та повідомили про реєстрацію 244 депутатів. Але списки з живими підписами надати відмовилися. 

Нагадаємо, посадовці однієї з обласних державних адміністрацій України звернулись за допомогою до Уповноваженого ВРУ з прав людини після отримання запиту активістів щодо виплат бюджетних коштів, але отримали відмову через те, що такая інформація не є конфіденційною.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter