Правники розповіли, як отримати закордонний паспорт за 170 грн

Дата: 18 Серпня 2015
A+ A- Підписатися

Правники просять громадян допомогти Державній міграційній службі (ДМС) відмовитися від протиправної практики стягнення безлічі платежів за закордонний паспорт. Для цього вони розробили алгоритм дій, які допоможуть людям відсудити незаконно сплачені кошти.

Про цей йдеться в брошурі Всеукраїнської ліги правників проти корупції “Як отримати закордонний паспорт за 170 грн”.

Юристи наголошують: єдиним законним платежем, який громадяни зобов’язані сплачувати, є державне мито. Для оформлення паспорту у звичайному режимі сума становить 170 гривень, а при оформленні протягом 7 робочих днів – 340 гривень.

Законом України “Про адміністративні послуги” передбачається, що за весь комплекс дій плата стягується одноразово і включає в себе вартість бланків і всіх інших витрат.

“Вимога сплатити 87,15 грн. за ту ж послугу, що оплачується держмитом, є незаконною. Вимога сплатити 238,32 (304,32) грн. за бланк паспорта також є незаконною, оскільки вартість бланків має бути включено у вартість послуги. Крім того, не існує нормативно-правового акту, який встановлює таку суму”, – кажуть юристи.

Вони закликають громадян відстоювати своє право жити в правовій державі, відповідно до Конституції України і домагатися видачі закордонних паспортів за 170 гривень.

Брошюру завантажити можна за цим посиланням

Нагадаємо, начальника Головного Управління Державної міграційної служби України в Харківській області В’ячеслава Гузя оштрафували на суму 12 180 гривень за невиконання рішення суду щодо видачі закордонного паспорта за 170 гривень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter